- Kan gjøre vanlige folk til småkriminelle

UENIGE: Taxfree-butikken er det første som møter deg når du ankommer Oslo lufthavn Gardermoen. Aps helseutvalg vil ha ordningen vekk, men Frp er sterkt uenig.

UENIGE: Taxfree-butikken er det første som møter deg når du ankommer Oslo lufthavn Gardermoen. Aps helseutvalg vil ha ordningen vekk, men Frp er sterkt uenig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Frp frykter mer smugling dersom taxfree-kvoten fjernes.

14.01.15 14:15

Mandag kunne Nettavisen fortelle at Aps helseutvalg ønsker en avvikling av taxfree-ordningen på sikt.

Det får regjeringspartiet Frp nærmest til å se rødt.

- Jeg synes det er veldig uheldig. Dette er jo en ordning som folk er fornøyd med, som er vel etablert og har vært i veldig mange år, sier Frps finanspolitiske talsperson, Gjermund Hagesæter, til Nettavisen.

Les også: Ap: - Taxfree-salget bør avvikles

- Vanlige folk som smuglere
Hagesæter frykter at konsekvensen vil bli mer smugling.

Frps Gjermund Hagesæter mener det er en god ordning at man kan ta med seg avgiftsfri sprit og vin over grensen gjennom kvoten. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Det som er utfordringen nå er smuglingen inn til landet over grensen, spesielt på Østlandsområdet. Klart det at hvis man skal fjerne taxfree-kvoten på sikt, så kan man da risikere at vanlige folk når de er på handletur til Sverige tar med seg alkohol og smugler likevel, sier han.

Han mener taxfree-ordningen i dag er i tråd med folks oppfatning av hva som er rimelig å ta med seg når man har vært i utlandet.

- I dag tar man med seg kvoten og synes det er greit, men hvis man fjerner kvoten kan det medføre at vanlige folk blir småkriminelle fordi man kanskje glemmer seg, sier Hagesæter.

- Mer til tollerne, dyrere flybilletter
Frp-politikeren mener man heller bør konsentrere seg om å stanse storsmuglingen, i stedet for å gjøre vanlige folk til smuglere.

Fakta

Forslaget fra Ap-utvalget

- Man vil få et stort kontrollproblem, spesielt på grenseområdene. Det må jo bety økte ressurser til tollerne for å kontrollere dette, og det er også en kostnad som Arbeiderpartiet må finansiere på en eller annen måte, sier han.

Hagesæter påpeker dessuten at taxfree-salget er en viktig inntektskilde for Avinor, som drifter flyplassene.

- Slik at hvis man skal avvikle det, så medfører det også at flybillettene vil bli dyrere. Så dette synes jeg er et veldig dårlig forslag, sier han.

Les også: - Jeg vil tape tusenvis om taxfree forsvinner
Les også: - Folks drikking skal ikke finansiere flyplassene

- Ekstra bryderi med flere butikker
Helseutvalget til Ap mener Vinmonopolet bør overta som en mellomløsning, men heller ikke det er Frp enig i.

- Når man kommer fra utlandet kan man kjøpe tobakk, alkohol, kosmetikk og sjokolade. Hvis Vinmonopolet skal overta er det flere butikker man må innom. Det vil jo være ekstra bryderi, mener Hagesæter.

I tilegg viser han til at taxfree-butikkene er åpne uansett når man lander.

- Vinmonopolet har jo åpningstidsbestemmelser, slik at det jeg frykter da er at man vil møte stengte dører når man kommer på ukurante tidspunkter som veldig mange gjør, sier han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.