NA24.no

(Privat/Arbeiderpartiet)

- Kan ikke jobbe som ordfører nå!

Sist oppdatert:
Lokalpolitiker mener kommunen er ikke tjent med å ha den sexsiktede ordføreren tilbake på jobb.

Søndag uttalte forsvarer Mette Yvonne Larsen, som bistår den siktede Vågå-ordføreren Rune Øygard (Ap), at Øygard har massiv støtte i lokalsamfunnet.

Den virkeligheten kjenner ikke Senterpartiets toppkandidat, Anders Gustav Bjørnsen, seg igjen i:

- Kan ikke være ordfører nå
- I en normalsituasjon er Øygard ordføreren. Men i Sp er vi av den klare oppfatningen at han ikke kan ikke fungere som ordfører mens saken etterforskes, sier Bjørnsen til Nettavisen.

Det skyldes flere forhold:

- Det har med omdømmet til Vågå kommune utad. Det vil gi inntrykk av en «uforbeholden støtte», noe vi mener er et feil signal å gi. Dessuten er det problematisk at han skal være ombudsmann for alle i kommunen, når saken som etterforskes er av en så alvorlig karakter, sier Bjørnsen.

Øygard har vært ordfører i Vågå i 16 år og ble kåret til «Årets kommuneprofil» i 2009 av Kommunal Rapports lesere. I høst ble han siktet for å ha seksuelt misbrukt en jente (15), som også er AUF-medlem.

Les også: - Dette slo ned som en bombe
Les også: Fornærmede er AUF-medlem

- Begrenset kontakt
Sp-politikeren mener saken byr på en del praktiske problemer også.

- En vesentlig del av ordførerens oppgave er kontakten med politisk myndighet på nasjonalt nivå. Vår oppfatning er at denne vil bli vesentlig forvansket i Øygardens situasjon, da sentrale politikere mest sannsynlig vil begrense sin synlige kontakt med ham, mener Bjørnsen.

Tirsdag denne uken finner konstitusjonsmøtet sted.

- Etter vårt syn, bør Øygard i det møtet bli ordfører, men så gå umiddelbart gå ut i permisjon – noe han ikke har gitt uttrykk for at han ønsker, sier Bjørnsen.

Spennende møte
Hvorvidt Sp stemmer på ham eller avholdende, avhenger av hvordan morgendagens møte utarter:

- Hvis han via sine partikolleger, ser det problematiske i situasjonen – og tar permisjonen, støtter vi ham. Hvis han vil ut i jobb med en gang, kommer vi til å avgi blanke stemmer.

Sp vil heller ikke stemme på Bygdalistas kandidat – så lenge partiet kun har 18 prosent oppslutning mot Aps formidable 58 prosent.

- God dømmekraft hvis...
- Jeg synes Øygard vil vise god dømmekraft ved å gå i permisjon. Kommunen er ikke tjent med ham i synlig posisjon nå. Dessuten – det vil ikke ta så lang tid å etterforske denne saken, trolig rundt ett år.

Kommunestyret i Vågå ledes av Sp, SV, Ap og Bygdelista

- Ap har sagt at det er uproblematisk at han går rett tilbake som ordfører – og at det ikke er noe rettslig i veien for det. Men dette er ikke et rettslig spørsmål. Dette handler om mye mer enn det, sier Bjørnsen.

Les også: Fastholder at han er uskyldig

- Hva er den rådende holdningen i SV og Bydalista?

- SV er nært koblet til Ap, men jeg tror likevel de vil anbefale permisjon. Når det gjelder Bygdalista, har de sin egen kandidat og strategi, mener Bjørnsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere