*Nettavisen* Økonomi.

- Kan ikke slappe av

Trass i blomstrende økonomi de siste årene, advarer økonomer mot å løsne på snippen.

14.02.07 06:18

OECD advarer og ber Europa fortsatt holde stramme tøyler. Det er ikke tid for å slappe av økonomisk, det er tid for å trappe opp reformene, ifølge den årlige Going for Growth-rapporten.

NA24 - din næringslivsavis

- Regjeringer burde motstå lysten til å lette på reformer som er rettet mot økt produktivitet og skape flere jobber, sier OECDs sjefsøkonom Jean-Philippe Cotis, i en pressemelding.

Den årlige rapporten har kommet fra OECD. Rapporten konkluderer med at det delvis er takket være reformer at arbeidsledigheten har begynt å falle i Europa. Men mer trenger å bli gjort, dersom veksten skal fortsette over tid.

Når det gjelder Norge, stiller vi i klassen med et av de beste bruttonasjonalproduktene av alle OECD-landene. Den europeiske økonomiske samarbeidsorganisasjonen har likevel en rekke anbefalinger også til Norge.

Det er hovedsaklig tre områder organisasjonen mener vi skal satse på.

OECD vil privatisere
OECD anbefaler Norge å privatisere mer. Den europeiske økonomiske samarbeidsorganisasjonen mener staten må redusere eierskapet i telekommunikasjon, bank og industri. Rent konkret kan bety å redusere eierandelene i Telenor, DnB NOR, Hydro, Statoil og Yara.

Den økonomiske organisasjonen hevder statlig eierskap kan være ødeleggende for konkurransen, utenlandske investeringer, for innovasjon og vekst.

Samtidig anbefaler organisasjonen at Norge reformerer syke- og trygdelønnsordningene.

- Arbeidskraften bremses av at mange mottar trygd og ved utstrakt bruk av sykelønnsordninger, skriver OECD i rapporten.

Vil kutte jordbruksstøtte
Organisasjonen anbefaler tettere oppfølging av folk på sykepenger, med obligatorisk behandling. De vil ha midlertidige programmer for å få folk vekk fra trygd og inn i arbeid, og de vil kreve obligatorisk jobbsøking.

Og det stopper ikke der. OECD har også anbefalinger på det norske landbruket.

- Jordbruksstøtten er fortsatt blant den høyeste i OECD og binder ressurser i lavproduksjonsaktiviteter. Reduser produksjonsstøtten til jordbruket, foreslår organisasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.