*Nettavisen* Økonomi.

- Kan Jens få jobb hos deg, Bill?

Dette spørsmålet var ikke multimilliardæren Bill Gates forberedt på.

22.01.13 20:02

HTML EMBED

TJUVHOLMEN (NA24): Verdens nest rikeste mann, Microsoft-gründer William «Bill» Henry Gates III, har ankommet Oslo.

Sammen med statsminister Jens Stoltenberg spradet han mot Tjuvholmen, for å delta på et fagseminar om mødre- og barnedødelighet på Astrup Fearnley Museet.

Rundt klokken 15.30 startet de en samtale om internasjonal helse, her ble følgende sagt:

- Før var jeg pessimist, men nå hjelper vi årlig fem millioner barn årlig. Så det er fremgang, sier Jens Stoltenberg.

- Hvert andre sekund dør en kvinne i barsel. Det har med diskrimnering å gjøre. Vi må gi kvinner mer kontroll på sitt eget liv, sier Jens.

- Vi må gi kvinner merkontroll over sine egne liv. De må få utdanning, sier Jens, og trekker frem at det er holdningene som må endres.

Gir Jens jobb?
Senere var det pressenkonferanse der duoen igjen snakket om ovedutfordringer innenfor arbeidet med internasjonal helse og bistand.

Bill Gates måtte imidlertid svare på et spørsmål han antakeligvis ikke var helt forberedt på.

Nettavisen NA24 spurte nemlig om Jens Stoltenberg ville bli tilbudt jobb i Gates' organisasjon, dersom Stoltenberg tapte valget i september.

Se video av sekvensen øverst i artikkelen!

Gates tok en liten tenkepause, og svarte relativt vagt.

- Vel, jeg tror han er veldig fokusert på det kommende valget, og det er egentlig alt som kan bli sagt på dette tidspunktet, sa multimilliardæren med et smil.

Mer fra Nettavisen:

HTML EMBED

- Lite effektiv uhjelp
Bill Gates trekker frem at Norge og stiftelser bidrar, men at det også er veldig viktig at store land som India blir med på utviklingen. Hver dag dør 19.000 barn under fem år, noe som årlig tilsvarer nesten syv millioner.

- I 2015 har vi redusert barnedødeligheten med 50 prosent, sier Gates.

Norge er en foregangsnasjon når det kommer til bistand. Norge gir nå bort vel en prosent av BNP til land i verre situasjon, et prosentmål som Stoltenberg håper at flere land vil oppnå.

- Det er for mange eksempler på lite effektiv uhjelp, sier Jens.

Bill Gates på sin side gir vesentlig mer enn en prosent av sine egne midler.

- Jeg er veldig for private donasjoner. En, vi får mer penger, som er viktig, men også en kompetanse på å drive mer effektiv uhjelp, sier Jens.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vaksine mot kulden?
Vinteren har virkelig inntatt Oslo. Temperaturen er vel minus 12 grader, noe som gjorde at de hastet seg av gårde.

- Velkommen, Bill Gates. Har du noen vaksiner mot kulden?

- Ha, ha, flirte milliardæren.

Jens Stoltenberg pekte ut Rådhuset for Gates, som spurte om det ikke er kommet et nytt hotell ute på Tjuvholmen.

- Jo, det kom et for noen uker siden, svarte Jens og siktet til Petter Stordalens nyåpnede hotell The Thief.

Her kan du lese mer om dette: Tryllet 100 millioner til 10 milliarder

Her kan du se video av Gates i Oslo:

HTML EMBED

Tidligere tirsdag skrev Stoltenberg følgende på Facebook.

- I dag møter jeg Bill Gates for å diskutere hvordan vi sammen kan redde livet til flere mødre og barn på the Global Health 2013 conference - Accelerating progress. Saving women's and children's lives in the coming decade.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I utviklingsland er komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel den største dødsårsaken blant kvinner i fruktbar alder. Årlig dør rundt 300.000 kvinner under svangerskap eller i forbindelse med fødsel. Malawi er et av de landene der flest mødre dør.

Reddet seks millioner liv
Gates har på denne siden av årtusenskiftet fokusert mest på å gi bort pengene sine. En stor andel av dette har gått til å vaksinere barn i den tredje verden.

Det har ifølge Business Insider reddet over seks millioner barneliv til nå. Et fokus som også deles av statsminister Jens Stoltenberg.

For det regjeringen har oppnådd innen vaksineprogrammet mot den tredje verden er noe av det Stoltenberg er mest fornøyd med i sin regjeringstid.

- Det er ikke like synlig her hjemme, men det er et mirakel det vi har fått til, sa Stoltenberg til Nettavisen NA24 rett før jul.

- Millioner av barn som for få år siden ville død, overlever i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

1.000-lapp per hode
Norske myndigheter bevilger årlig 500 millioner kroner til organisasjonen GAVI (Gates via Bill and Melinda Gates Foundation).

Norge vil innen 2015 totalt ha bevilget over seks milliarder kroner til vaksinering av barn i fattige land. Det tilsvarer at rundt 1.000 kroner per nordmann har blitt gitt til nå.

- Det er ikke meg man skal takke, men de norske skattebetalerne som har stemt på en slik politikk, sa Jens under debatten.

GAVI arbeider for å vaksinere barn i fattige land og utvikle nye vaksiner mot sykdommer som i dag krever mange liv i den tredje verden. Vaksinene hindrer ikke bare sykdom, men de virker også mot fattigdom.

Stoltenberg har møtt Bill Gates en rekke ganger og har vært en ivrig bidragsyter til stiftelsen «Bill & Melinda Gates Foundation». Senest i mai 2011 var Gates på besøk hos Stoltenberg i hans bolig i Parkveien.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Norge er en viktig del av GAVI, og er i en gruppe på tre som vil ta vaksinasjonsprogrammet et skritt videre, sa Gates.

Se kortfilmen «Malawis mødre» her:

HTML EMBED

Redder millioner
I 2009 var Gates og hans kone i Norge for å besøke Stoltenberg.

- Samarbeidet med Bill and Melinda Gates’ Foundation er et godt eksempel på et vellykket samarbeid mellom myndigheter og private. Sammen kan vi gjøre noe for de mest utsatte i verden, sa Stoltenberg da.

- Det er viktig at de gjør oss oppmerksomme på problemene og oppmuntrer regjeringer og andre til å handle, fortsatte han.

Ifølge Businessinsider har Bill Gates reddet nesten seks millioner liv så langt, blant annet rundt 3,4 millioner fra hepatitt B og 1,2 millioner fra meslinger.

Businessinsider estimerer at innen 2019 vil Gates ha reddet 7,6 millioner barn under fem år.

Klikk på bildet for å forstørre.

IT-mogul
Bill Gates karriere begynte tidlig. Allerede 1968, da han var 13-år gammel startet han med dataprogrammering. Fem år senere begynte han på prestisjeuniversitetet Harvard, der han møtte Paul Allen - mannen han grunnla Microsoft sammen med.

De startet så med å produsere programvare som de solgte til Apple, som da var det mest fremoverlendte IT-selskapet.

Men etter å ha skapt Microsoft BASIC, som ble en viktig komponent i utviklingen av operativsystemet MS-DOS, kom det store gjennombruddet da IBM i 1981 valgte å benytte seg av deres operativsystem på sine maskiner.

Suksessen tok umiddelbart av og Microsoft ble gradvis den største stjernen på IT-himmelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kritisert
Underveis ble imidlertid Gates og Microsoft beskyldt for å utnytte sin markedsposisjon til å skvise ut konkurrentene. De siste årene har det også kommet frem at Paul Allen og Bill Gates ikke alltid har vært så gode busser som fasaden kan ha gitt inntrykk av. Også programvaren til Microsoft har blitt kritisert for å være kopiert av Apple, dog i en dårligere versjon.

For et par år siden kom Allen med en selvbiografi der Allen et kritisk portrett av Gates. Blant annet hevder Allen at Gates skal ha forsøkt å sikre seg Microsoft-aksjer fra ham i starten, da Allen ble behandlet for kreft.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hovedtemaet i boken er en bitterhet over at Allen ikke har fått mer kreditt for Microsofts fremgang og at han ikke fikk flere aksjer i selskapet.

Allen skriver imidlertid at han gikk ut av Microsoft etter hans økende misnøye med Gates' konfronterende stil. Blant annet skal Allen ha overhørt en diskusjon mellom Gates og senere Microsoft-sjef Steve Ballmer, der de skal ha diskutert hvor lite effektiv Allan var i jobben. Dette skal de begge senere ha beklaget overfor Microsofts co-gründer.

Under Gates ledelse ble imidlertid Microsoft verdens mest verdifulle selskap og Allen en av verdens rikeste personer. Allen er nå verdens 48. rikeste i følge forretningsbladet Forbes, med en estimert formue på utrolige 14,2 milliarder dollar.

Konger i donasjoner
Ifølge Forbes er Bill Gates god for 61 milliarder dollar, noe som gjør han til verdens nest rikeste person. Han er kun slått av meksikaneren Carlos Slim Helu sin formue på 69 milliarder dollar.

Men han har mer til felles med sistemann på pallen, som er den legendariske investoren Warren Buffett med en estimert formue på 44 milliarder dollar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Buffett har nemlig også dedikert resten av sitt liv til å gi bort mesteparten av formuen sin, noe han blant annet gjør ved å gi penger til Bill Gates sin stiftelse.

Så langt har han spyttet inn 17 milliarder dollar i stiftelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gates og Buffett er for øvrig også gode venner og bridgekompiser.

For øvrig er Norge gjennom oljefondet storeier i Microsoft med aksjer verdt vel ni milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag