NA24.no

- Kan kutte renten om to uker

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kronen rammes av pengetrykking.

Etter at den sveitsiske sentralbanken startet seddelpressen tirsdag, gikk kronen rett i taket. Les saken her:

Nå mener sjeføkonom Knut Anton Mork at det er sjanse for at Norges Bank kan sette ned styringsrenten i Norge allerede i høst.

Sentralbanker kan bruke rentemiddelet til å justere presset på valutaen.

- Kronestyrkelsen føyer seg naturligvis inn i rekka mot ny renteheving fra Norges Bank. Vi bør også stille spørsmål om hvorvidt det kan få Norges Bank til å kutte, eventuelt allerede ved neste møte den 21. denne måneden. Dette er imidlertid ikke opplagt, skriver Mork.

Og føyer til:

- For det første ser Norges Bank på den importveide kroneindeksen I-44 og ikke énsidig på kursen mot euro. Og selv om krona i dag også styrket seg mot dollar, er bevegelsen i I-44 langt mer beskjeden enn bevegelsen i EUR/NOK. For det andre pleier Norges Bank å se på kronekursen i gjennomsnitt over et kvartal i stedet for helt kortsiktige bevegelser, som jo raskt kan reverseres. Med knapt to uker til neste rentemøte blir naturligvis utslaget på kvartalsgjennomsnittet beskjedent, skriver Mork, og legger til:

- Det gjenstår å se hvordan sentralbanksjefen personlig vurderer situasjonen og hvordan han forholder seg til press fra eksportnæringene. Norsk Industri har allerede begynt å uttale seg til media.

- Vi er ikke Sveits
DnB skriver til sine kunder at solid norsk økonomi, sterke statsfinanser, en oljepris som holder seg relativt høy og et høyere rentenivå i Norge enn i andre land omkring oss fører til at norske kroner fremstår attraktivt. DnB tror imidlertid ikke at kronen vil bli rammet av samme styrkelse som sveitser franc har.

- Flere internasjonale meglerhus har gått ut og sagt at norske kroner kan bli en ny trygg havn med en tilsvarende rolle i valutamarkedet som det den sveitsiske francen har hatt. Det tror vi ikke vil skje. Til det er de norske finansmarkedene for små og likviditeten for liten. Vi har heller ikke historisk sett noen stabil sammenheng mellom usikkerhet i markedet og kronens utvikling, skriver DnB.

Storbanken skriver at de tror kronen vil holde seg sterk fremover.

- Med mindre nervøsiteten i markedene skulle tilta betydelig, er det foreløpig grunn til å vente at kronen også vil holde seg sterk fremover.

- Priser inn økt sjanse for rentekutt
DnB skriver videre at presset på kronen sendte markedsrenten ned tirsdag.

- Blir kursen liggende på dagens nivåer, vel 2 prosent sterkere enn forutsatt, vil det gi lavere inflasjon og svakere konkurranseevne. Da ligger neppe an til renteøkninger på en stund. Norske FRA-renter falt og i terminmarkedet er det priset inn økt sjanse for rentekutt.

Få trygge havner
Storbanken HSBCs valutateam mener at resultatet etter Sveits inervensjon er at den norske kronen står igjen som én av kun tre sikre havner.

De to andre er gull og Singapore dollar.

- Vi har lenge argumentert at norske kroner er en bedre investering i trygge havner enn sveitsiske franc. På nesten alle områder har kronen overlegne kvaliteter. Men markedet vil nå frykte at dersom de enten dytter norske kroner eller singaporske dollar for langt, eller for fort, vil det komme intervensjoner fra de forskjellige sentralbankene.

HSBC mener at det vi ser nå er en valutakrig der handlingene til et land har destabiliserende konsekvenser i et annet. De viser til at japanske yen alltid har vært regnet som den sikreste valutahavnen, men at intervensjoner fra sentralbanken der sendte investorene inn i sveitsiske franc og gull. Videre peker de på at nå som verden preges av nullrenter og inflasjonen er ultralav kan de sveitsiske myndighetene trykke ubegrensede menger med franc. Noe de mandag også signaliserer at de er villige til.

- Spørsmålet nå er, om sveitserne har skapt stabilitet for seg selv hvem har de skapt ustabilitet for?

Dette betyr blant annet at norske eksportbedrifter får større problemer med å få solgt sine varer, noe som igjen vil kunne ramme arbeidsplasser og at det blir billigere for nordmenn å handle på nett fra utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere