NA24.no

- Kan rasere hele barnehagesektoren

(Privat)
Sist oppdatert:
Barnehagegründer frykter Barnehage-Norge blir satt 10 år tilbake.

Regjeringens forslag til nytt finansieringssystem for private barnehager skal tre i kraft fra årsskiftet - og innebærer at:

  • Eiere av private barnehager forbys å ta ut mer enn 5 prosent utbytte av egenkapitalen per år.
  • Ved evnentuelt salg, kan ikke eierne av de private barnehagene beholde verdiøkningen.
  • Alle barnehager skal likebehandles ved tildeling av offentlig støtte.

Etter at høringsfristen i saken gitt ut på lørdag, har saken fått bred medieomtale.

Les også: Lytter til dem som betaler
Les også: Hvem er til salgs?
Les også: Ingen trussel mot demokratiet

- Må gjenopprette tilliten
- Dette vil rasere hele barnehagesektoren. Det kommer til å sette barnehagesektoren ti år tilbake.

Det sier Eli Gjøen til Nettavisen. Siden 1997 har hun startet opp fire private barnehager i Bærum og i Drammen.

I sitt høringssvar, skriver hun:

«Mitt svar på regjeringens høringsforslag, er at forslaget trekkes i sin helhet, og at dere i stedet gjør en innsats for å gjenopprette den tilliten dere nå har mistet.»

- Har aldri tatt utbytte

- Det er ingen 08-16-jobb, og jeg jobber stort sett døgnet rundt. Dette er en livsstil, sier Gjøen til Nettavisen.

- Hvor lønnsom har geskjeften vært for deg?

- Dette har gitt meg lønn, men jeg har aldri tatt ut en krone i utbytte, så jeg kjenner meg ikke igjen i baronessetittelen, sier Gjøen – og utdyper:

- Det er en så gjennomregulert økonomisk virksomhet, hvor alle inntekter og kostnader er nøye kontrollert.

- Ikke la det gå prestisje i saken
- Forslaget har vekket mange reaksjoner. Hva tror du skjer videre?

- Jeg håper regjeringen ikke det lar det gå prestisje i saken. Jeg tror ikke de har klart å forutse konsekvensene av dette. Hanssens lojalitet er en annen diskusjon. Han påpeker imidlertid et viktig poeng, og det er at barnehagesektoren i dag – kan være en annen sektor i morgen. Dette gir grunn til ettertanke om politisk ideologi og i hvilken retning vi ønsker at dette samfunnet skal utvikle seg.

Les også: Kampen mot «barnehagebaronene»
Les også: PR-Hanssen som avledningsmanøver

Gjøen stiller spørsmål ved hvor mange som vil etablere seg - hvis dette går gjennom:

- Dette gjelder cirka 3.500 private barnehager, og spørsmålet er om noen ønsker å påta seg etableringsjobben og være ansvarlig for drift og økonomi og være arbeidsgiver for et betydelig antall ansatte i fremtiden, dersom forutsetningene for etableringene stadig skal endres underveis og alminnelig bedriftslovgivning og avtaleverket i forhold til det offentlige ikke er tilstrekkelig for regjeringen, sier hun.

- Kommunen er ikke motpart
Gjøen presiserer at hun ikke anser kommunene som en motpart. Kommunene ønsker ikke drifts- og eiendomsansvar for private barnehager som eventuelt legger ned. Det vil koste dem dyrt, penger kommunene heller kan benytte til andre formål.

- Hva vil du si om standarden på dine barnehager?

- Jeg tror alle som driver private barnehager er nødt til å opprettholde en god standard og er nødt til å bruke penger på vedlikehold, drift, bra personale og et godt pedagogisk innhold – på grunn av konkurransen i markedet. Samlet sett sikrer dette kvalitet i barnehagene.

- All forskning og dokumenter tilsier at det er høy kvalitet i barnehagene i dag – men undersøkelser (fra blant annet Telemarksforskning) viser at foreldrene er mer fornøyd med private barnehager.

- Sikrer kvalitet
- Hvorfor tror du det er slik?

- Det er fordi pengene faktisk går til det det skal - til kvalitet i barnehagene - og ikke havner i eiernes lommer. Jeg tror mange opplever et større engasjement fra private eiere, noe som vil synes. Men jeg tror spesielt mangfoldet og det at foreldrene kan velge, er bra, sier Gjøen.

- Hva bør Kristin Halvorsen gjøre nå?

- Hun må trekke tilbake forslaget, som er begrunnet i at noen ytterst få i en kjempestor sektor, har tråkket over en strek. De få som tar store utbytter kan hun regulere på annen måte enn å kneble /fjerne hele den private sektoren. Hun kunne blant annet innføre de samme pedagogkrav i familiebarnehagene som i vanlige barnehager.

- Ser stygt ut, men...
Gjøen mener vi ikke må la oss lure av tallene:

- Det ser stygt ut når vi ser tallet 100 millioner i utbytte, men dette utgjør kun 0,7 prosent av 12 milliarder som tilføres sektoren til drift. I tillegg inkluderer dette beløpet lønn til alle de selvstendig næringsdrivende, så det vi ender opp med er ca 10 millioner kroner som er tatt ut av en håndfull store aktører. Med andre ord et ikke-eksisterende problem, mener hun.

- Hvorfor er regjeringen så engstelige i saken?

- De er redd for at sektoren tilføres for mye penger gjennom innfasingen av økonomisk likebehandling, sier Gjøen.

- Hvordan kunne saken vært løst annerledes?

- Ved å følge EUs direktiver for bedrifter som driver med stor grad av offentlig støtte – der er det allerede en klar lovgivning, sier hun.

- Må til barnehagene
Selv er hun aller mest redd for at pengene fra 1. januar ikke skal gå til barnehagene:

- Det som jeg – og de fleste – er bekymret for er at når pengene skal gå via kommunene, kommer de ikke frem til barnehagene. Det bør også Kristin være bekymret for, da hun vil være ansvarlig for gjennomføringen av dette fremover.

- Hvordan blir situasjonen for deg, hvis dette regelverket blir stående?

- Jeg blir leiling i eget hus, utsatt for et offentlig, politisk ran. Jeg vil fremdeles ha arbeidsgiveransvar og må ta økonomisk risiko – uten å ha kontroll på inntektene, med en offentlig samarbeidspartner som helst vil rydde meg av veien og overta det jeg har bygget opp, avslutter Gjøen.

- Undergraver tilliten
Til Dagens Næringsliv, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) at:

- Vi er avhengig av at barnehagereformen har stor tillit i befolkningen. Historier om store private utbytter undergraver tilliten. Disse reglene skal sikre at velferdskronene går dit de er ment å gå, sier Halvorsen til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere