*Nettavisen* Økonomi.

- Kanonår for bolig

I desember steg boligprisene videre og sikret at 2006 ble et knallsterkt år for eiendomsprisene. Sjekk utviklingen her.

02.01.07 12:54

I desember steg prisene på boliger med 0,2 prosent fra november. Det viser statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) som ble lagt frem tirsdag formiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed følger markedet vanlige sesongsvingninger, med svakere vekst i desembermåned. For året som helhet steg gjennomsnittsprisene med 18,6 prosent fra desember i 2005 til desember 2006, mens den faktiske veksten var på 15 prosent.

- Det har vært et kanonår, sier nestleder i EFF, Torbjørn Ek.

Leiligheter økte mest
Trass i at folk er mer opptatt av ribbe og julepresang enn å kjøpe bolig i desember, steg prisen på leiligheter med 1,2 prosent. Leiligheter har steget mest dette året, sammenliknet med eneboliger og rekkehus. En leilighet koster idag 16 prosent mer enn i fjor.

Prisen på enebolig sank 1,5 prosent fra november til desember. Eneboligene er dermed den boenheten som har steget minst i løpet av året, med 13 prosent.

For rekkehus var desember ingen god måned for selgerne, prisen datt hele to prosent fra november. I snitt har de delte boligene likevel steget med 14 prosent i løpet av året. Men som man ser av tallene er det leiligheter som trekker mest opp.

Mer etterspørsel enn tilbud
- Det er ikke de store bombene i desember, det er en måned som normalt utvikler seg svakt, og slik sett er 0,2 prosent i oppgang litt uvanlig. Det er ikke noen bombe etter dette året. Når prisene stiger likevel, trass i sesongen, blir sesongvariasjonen på 1,2 prosent, sier Finn Tveter, leder i EFF.

Både i 1998 og 1999 var desemberstigningen høyere enn nå, med henholdsvis 1 og 2 prosents økning fra november.

Også i desember var omsetningshastigheten relativt høy, med et snitt på 17 dager i Oslo. I september tok det bare tolv dager å selge en bolig gjennom Finn.no. Ifølge Tveter var det 8221 boliger som lå igjen da året sluttet, et tall som et omtrent som de tre siste årene. For hele året og hele landet tok det i snitt 25 dager å selge en bolig.

Fortsatt lav rente
Det er knyttet en viss spenning til hvordan boligmarkedet skal utvikle seg videre. Renten ble satt opp med ett helt prosentpoeng i fjor, og det er forventning om fortsatt renteoppgang.

- Selv om det virker som om boligprisene er høye, belaster de husholdningenes økonomi mindre enn tidligere. I 1987 brukte en enslig førstegangsetablerer 60 prosent av inntekten på renteutgifter, da var det også tøffe tider. I dag bruker en enslig bare 21 prosent av inntekten på renter, sier Tveter.

Han mener den varslede renteoppgangen ikke vil spille noen stor rolle for folk.

24-timers regel
Samtidig innførte Kristin Halvorsen nye regler for budgivning, og det er foreløpig usikkert hvordan disse vil slå ut på boligprisene.

- Vi tror det vil få veldig liten betydning for prisutviklingen, sier Torbjørn Ek. Han mener det blir liten reell forskjell å måtte vente 24 timer på det første budet fra den siste visningen. Ek hevder også at fjerningen av progressive provisjoner så langt er et forslag, som tidligst kan bli innført fra 1. januar 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag