- Kanskje vi er blitt for bortskjemte

Men våpendrageren til John Fredriksen ser lyst på situasjonen.

23.02.09 13:38

LONDON (NA24): - Hvis noen skal overleve og komme styrket ut av dette markedet så ligger Frontline ganske bra an og vil være en av vinnerne, sier Tor Olav Trøim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Trøim, reder John Fredriksens høyre hånd, har ståltro på fremtiden til tankrederiet Frontline, som i likhet med mange andre selskaper har fått bank på Oslo Børs.

Holdt seg bra
Tidlig i måneden økset DnB Nor Markets Frontline-kursen fra kjøp til salg med kursmål 145 kroner. Mandag formiddag står aksjen i 163,75 kroner.

- Vi synes markedet har holdt seg ganske bra. De ratene vi har i dag er tre fire ganger så høye som da vi startet selskapet. Kanskje er vi blitt for bortskjemte, sier Trøim.

Overkapasitet
Frontline driver blant annet med enorme tankskip kalt «Very Large Crude Carriers» (VLCC) som frakter råolje med skip i størrelsen 220.000-310.000 tonndødvekt.

Rederiet har 45 slike VLCC, 29 Suezmax, og åtte såkalte OBO-skip.

- Det kommer mye skip de neste årene. For tre år siden var det vel 430 VLCC-er og ute i neste år er det vel 550 slike skip, sier Trøim til NA24.

Han sier flåten øker betydelig og har selv ni VLCC som skal leveres fram til andre kvartal i 2011. Det er også åtte Suezmax-skip som skal leveres fram til fjerde kvartal 2011.

- Så flåten øker betydelig. Hvis ikke etterspørselen øker, slik det kan se ut nå, kan det bli litt tøffere tider. Men vi har nye ting. Skip vil bli brukt til lager og gammel tonnasje vil forsvinne, sier han.

Ti gode år
Siden juni 2004 har Frontline gitt utbytte på 217 kroner per aksje til sine eiere. Det har vært veldig god mottatt av sfæren rundt reder Fredriksen.

- Vi har hatt ti veldig fine år i Frontline. Som John sier «det er der pengene kommer fra», og det er 100 prosent sant, sier Trøim.

- Så nå blir det ti smale år?

- (Latter) Jeg tror ikke det, men det fine med Frontline til forskjell fra de andre selskapene så er hoveddelen av vår tonnasje godt nedskrevet. De ligger i Ship Finance med strukturer på veldig lave rater, sier han.

Ship Finance er verdens største skipseierselskap notert i New York, hvor Fredriksen er hovedaksjonær.

- Vi har ikke veldig mye dyr tonnasje. John og administrasjonen har vært flinke til å slutte langt, sier Trøim.

Han mener at man dermed har vi lave kapitalkostnader i utgangspunktet på flåtene og relativt lave driftskostnader pluss en god forward-bok av sluttet tonnasje.

HTML EMBED

Lavt utbytte
Shippinganalytiker Henrik With i DnB Nor Markets tror det blir et lavt utbytte i Frontline fremover, ifølge Aftenposten.

- Følger dividendepolitikken i Frontline den opprinnelige planen?

- Ja, vi har jo det. Men samtidig har vi investert litt gjennom noen nybygg, sier Trøim.

- Det krever noe egenkapital, og når bankmarkedet ikke fungerer så krever det enda mer egenkapital, sier han.

Trøim sier at man nok må forutsette at noe av utbytte, noe det har meldt markedet, blir holdt tilbake til reinvesteringer.

- Det er bedre å investere nå, på mange måter siden prisene er så lave, enn det var for bare et år siden, sier han.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tror på utbytte
Anders R. Karlsen, senioranalytiker i Nordea Markets, tror fortsatt Frontline kommer til å betale utbytte til aksjonærene.

- Vi forventer et fair resultat, men opprettholder vår salgsanbefaling ettersom utsiktene for tankmarkedet er usikkert, skriver Karlsen i sin analyse.

Nordea-analytikeren tror Frontline vil betale utbytte på 0,50 dollar per aksje for fjerde kvartal, og dermed vil utbyttet for hele året ende på 7,10 dollar per aksje. 2008 var imidlertid siste år med relativt store utbytter. For 2009 venter Karlsen et utbytte per aksje på 1,50 dollar, og til neste år øker utbyttet til 2 dollar.

Grunnen til det sviktende utbyttet er at overskuddet til Frontline ligger an til å falle kraftig de to neste årene. For 2008 forventer Karlsen et overskudd før skatt på 531 millioner dollar. Dette er langt bedre enn i 2007, da selskapet hadde et overskudd før skatt på 277 millioner dollar.

Les mer her: Tror på Fredriksen-utbytte

Utvikling
Mandag er Frontline ned 2,4 prosent og tankrederiet prises til 12,7 milliarder kroner. Selskapet er notert både på Oslo Børs og New York Stock Exchange.

John Fredriksen eier 34,85 prosent av Frontline gjennom investeringsselskapet Hemen Holding.

Gjennomsnittlig aksjekurs i fjor var 255,6 kroner med en topp på 370 kroner i slutten av juni og den laveste kursen ble omsatt sist fredag med 160,75 kroner.

For 2007 var snittkursen for året 241,4 kroner med den laveste kursen på 185,25 kroner i mars, og toppen 304 kroner 12. juli det året Se egen boks for utbytte).

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.