- Kanskje vi kunne hatt en Apple i Norge

INDUSTRIHISTORIE: - Hadde vi hatt langsiktig eierskap og stabile plattformer kunne kanskje industrihistorien blitt skrevet her i Norge, sier Simen Vier Simensen til NA24.

INDUSTRIHISTORIE: - Hadde vi hatt langsiktig eierskap og stabile plattformer kunne kanskje industrihistorien blitt skrevet her i Norge, sier Simen Vier Simensen til NA24. Foto: Christian Hansen

- Et av tiltakene som kan hjelpe er å fjerne formuesskatten.

07.06.12 17:34

Det er ingen ringere enn Simen Vier Simensen, en av toppene i ett av verdens mest innflytelsesrike selskaper, Mckinsey, som sier dette.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Våre teknologiselskaper flagger ut én etter en, når de har nådd en viss størrelse. Tandberg forsvant, Fast forsvant og nå er det stor interesse for Opera, sier Vier Simensen til NA24.

- Industrihistorie i Norge

- De har forsvunnet ut alt for tidlig, fordi Norge i dag ikke har miljøer som klarer å utvikle disse selskapene videre. Kanskje vi kunne hatt eller fått en Apple i Norge, hvis forholdene legges til rette.

- Hadde vi hatt langsiktig eierskap og stabile plattformer kunne kanskje industrihistorien blitt skrevet her i Norge.

- Hva kan myndighetene gjøre?

- Vi må i større grad stimulere til mer aktivt privat eierskap. Blant annet kan man gjøre noe med formuesskatten og det har jo også Giske snakket om, sier Vier Simensen.

Vier Simensen snakket til det som kunne krype og gå av Norges rikeste som Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen, Svein Støle og Fred. Olsen. I tillegg til den «rikeste» av dem alle, oljefondets sjef, Yngve Slyngstad.

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

NA24 har hatt en eksklusiv prat med McKinsey-toppen, som har vært nær rådgiver for flere av de store selskapene i Norge.

Det er krise i Europa og hvis ikke Norge gjør de rette tingene, kan det bli virkelig ille. Arbeidsledigheten i Europa er stigende og oppe i 11 prosent, ungdomsledigheten er mange steder godt over 20 prosent, blant annet i vårt naboland Sverige.

- Det er en utfordring

- Selv om vi har det bra i Norge i dag, så har i sær Europa det tøft. Det blir ikke lett fremover. Mange nye teknologier kommer og arbeidsledigheten øker?

- Men glem ikke at det er masse muligheter midt opp i dette her og da er det viktig å ha evnen til å manøvrere riktig.

- Er ikke problemet at vi ikke har et investormiljø som kan utvikle et fem-milliardersselskap til et hundre-milliardersselskap, allà Sverige og Wallenberg-familien, her i Norge?

- Det er en utfordring. Dette er fullt mulig å stimulere i mye større grad enn vi gjør i dag.

- Se bare på formuesskatten, som i seg selv er en kjedelig debatt, men det er ikke noen tvil om at den leder i motsatt retning.

- Nå er ikke formuesskatten i seg selv poenget, men det aktive private eierskapet.

- Som reduseres som følge av skatten?

- Riktig, og det er ikke bra. Jeg har tro på mangfoldet, man trenger innovasjon, og da må vi ha med det private eierskapet i større grad. I Sverige klarer de det.

- Det er flere måter staten kan stimulere til bedre aktivt eierskap.

- Vi bør satse mer på private equity

- De kan bli en mer aktiv eier selv. De har jo 3.500 milliarder passive kroner?

- Vi bør satse mer på private equity. Over tid generer gode private equity aktører en veldig bra avkastning, 10 prosent mer enn børsen, sier Vier Simensen.

Med private equity menes et spesielt type fond eller selskap som investerer i bedrifter som ikke er børsnotert. I Norge brukes ofte begrepet «aktiv eierkapital» som en erstatning for private equity, da aktørene tradisjonelt er direkte involvert i bedriftenes utvikling.

Simen Vier Simensen og Nettavisens Ole Eikeland. Foto: Christian Hansen

- Er det noe norske myndigheter kan gjøre?

- Flere ting. Se på det svenske AP-fondet nummer 5. Det har jo kun som oppgave å investere i private equity selskaper. De har 80 til 90 milliarder svenske kroner.

- De har vært såkornselskapet for alle de private equity selskapene man finner i Sverige i dag. AP 5-fondet ga 30 til 40 prosent av startkapitalen, slik at de kom i gang.

- Hånd i hånd

- Og da stimulerer du privat eierskap i en veldig viktig bransje som private equity, som nesten ikke eksisterer i Norge i dag?

- Stemmer. Da går stat og privat hånd i hånd.

- Halvparten av det store private eierskapet i Sverige flyttet ut i løpet av få år på 1980-tallet, som følge av stort skattetrykk. Rausing-brødrene forsvant, og mange flere, og hadde de ikke endret skattesystemet hadde vel trolig også Wallenberg-familien også forsvunnet.

- Du snakker om langsiktighet. For et børsnotert selskap så er jo det veldig vanskelig. De må jo hele tiden levere for at aksjemarkedet blir fornøyd?

- Da er det viktig at disse selskapene har solide gode ankerinvestorer. Ser du på Wallenberg-selskapene i Sverige som er børsnotert, så har nok de en helt annen ro på seg enn mange andre. Det er fordi eieren lar dem tenke langsiktig.

- Koster det penger å ekspandere i Asia, ja, så bruk penger på det. Tar det litt tid, ja, bruk den tiden det trenger, og går det litt ned. Ja, da får det gå ned litt, så får heller analytikerne hyle og skrike en stund.

- Men det er jo fordi at de har en sinnssyk stor kapitalbase og har råd til å vente?

- Jo, men som konsernsjef trenger du den backingen. Er det bare analytikere og kortsiktige investorer de må forholde deg til, da blir det en annen virkelighet.

- Så din anbefaling til Giske er å satse deler av oljeformuen på private equity?

- Ja.

- To type Blackstoner i Norge

- Timingen virker perfekt. Verden er i krise, da er det mye bra som blir billig. Med de summene man snakker om som Oljefondet kan legge på bordet, får man jo muligheten til å ta del i de fleste gode fleskebitene som ligger der?

- Vi kunne hatt en eller to type Blackstoner i Norge. EQT er jo viktig i Sverige, og vi kunne gjerne hatt en, to eller tre av dem her i Norge.

Blackstone er verdens største private equity selskap med en kapitalbase på nesten 300 milliarder kroner.

- Det som er viktig er at man stimulerer til langsiktig eierskap, både privat og statlig.

- Et kvartalsvis tyranni er ikke bra for verdiskapningen.

Vier Simensen advarer dermed mot å agere på kapitalmarkedets kortsiktig styringssignaler.

- Dette har dessverre blitt verre de siste 10-årene. Det er godt hjulpet av at mer enn 30 prosent av verdens aktiva, sitter hos aksje- og obligasjonsfond, statlige forvaltningsfond, pensjons- og forsikringsselskaper, som er styrt av kortsiktig avkastning og tilgjengelig risikokapital, sier han.

- Den økte omskiftningen i verden gir oss også større utskiftninger blant selskapene. Fra Texaco til Pan Am og Kodak. Verdensledende selskaper taper i forhold til forandringen der ute og i forhold til, ofte uerfarne og mer dynamiske bedrifter, fortsetter han.

- Tilpasse seg i forkant

Levetiden på et selskap notert i kanskje verdens viktigste børsindeks, amerikanske S&P 500, har vært synkende i mange år og er nå helt nede i 15 år. Det er den nye normalen, ifølge Vier Simensen. Til sammenligning var den estimerte levetiden i 1935 på 90 år, siden har denne gradvis gått nedover.

- Det å bygge fleksibilitet og forandringsvilje i porteføljeallokeringer er langt viktigere enn størrelsen i den nye normalen, sier han.

- Det krever at man fokuserer mer på å tilpasse seg i forkant for å være stridsdyktig i de fleste scenarier, fremfor å bruke all mulig tid for å forstå nøyaktig hva som kommer til å skje.

- Man må fokusere på å bygge opp selskapets helse, fremfor å fokusere på det neste kvartalsresultatet.

- Det viser enkelte bankers evne til raskt å omstille seg fra det som skjedde i finanskrisen. Goldman Sachs, Santander, HSBC og JP Morgan klarte dette ok.

- Praksis viser dessverre at veldig mange bedrifter heller bruker tiden på kvartalsresultatene, enn å bygge bedriftens helse.

- Vil klare det i Norge også

Svenske Investor AB er en av de mest respekterte eierne i verden i dag. Det har operert i nærmere 100 år gjennom turbulente perioder, og har hatt eierposisjoner i en rekke kjente selskaper som ABB, Atlas Copco, SEB, Electrolux, Husqvarna, Saab, Astra Zeneca og Ericsson.

- Alt gjennom et eierselskap med 160 ansatte som forvalter verdier for 160 milliarder kroner.

- Det som kjennetegner Investors strategi, er langsiktigheten og fokuset på styrene og topplederne, og sette det hele i system.

- Hvis myndighetene legger til rette for det, kan vi klare det i Norge også, avslutter Vier Simensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag