NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83
HÅP: En kvinne skriver en bønn for passasjerene på det savnede Malaysia Airlines-flyet, flight MH370.
HÅP: En kvinne skriver en bønn for passasjerene på det savnede Malaysia Airlines-flyet, flight MH370. Foto: Damir Sagolj (Reuters/NTB scanpix)

- Kapret

Sist oppdatert:
Det skal være konklusjonen som etterforskerne sitter igjen med etter at Malaysia Airlines fly forsvant.

(NTB-Reuters): Malaysias statsminister sier lørdag at det savnede Malaysia Airlines-flyets kommunikasjonsutstyr med stor grad av sikkerhet ble slått av. Flyet bevegde seg deretter ut av Sør-Kina-havet.

– Jeg vil gjøre det klart at vi fortsatt etterforsker alle muligheter for hvorfor flyet avvek fra sin planlagte kurs, sa han på lørdagens pressekonferanse.

Han uttalelse kommer etter at en regjeringskilde fortalte media at etterforskerne har konkludert med at flyet ble kapret.

– Kapringen er ikke lenger en teori, men en konklusjon, sier kilden.

Utstyret ble slått av da det var like ved Malaysias østkyst, sa statsminister.

Pilotens hus gjennomsøkt
Malaysisk politi gjennomsøkte lørdag boligen til kapteinen om bord i det savnede Malaysia Airlines-flyet.

Politiet gikk til aksjon like etter at statsminister Najib Razak hadde holdt en pressekonferanse der han sa at etterforskning av besetningen og passasjerene ville bli vektlagt framover.

- Bevisst handling

Nye satellittopplysninger plasserer ifølge ham flyet i én av to mulige korridorer, en nordlig fra Thailand til Kasakhstan og Turkmenistan, og en sørlig fra Indonesia til Indiahavet.

– Disse bevegelsene samsvarer med bevisste handlinger utført av noen om bord i flyet, fastslår statsministeren.

En anonym kilde nær etterforskningen sier at kurs må ha blitt endret av en erfaren pilot med inngående kjennskap til radarposisjonene i området.

– Han visste hvordan man skulle unngå sivile radarer. Han ser ut til å ha studert hvordan man unngår dem, sier den anonyme kilden.

Siste kommunikasjon
Siste satellittkommunikasjon fra flyet ble fanget opp klokka 8.11 lokal tid lørdag 8. mars. Det er denne kommunikasjonen som plasserer flyet i én av de to mulige korridorene. Det er også bekreftet at flyet ble observert på militær radar etter at det skiftet kurs.

Najib vil ikke bekrefte opplysningene fra anonyme kilder om at etterforskerne nå skal ha konkludert med at flyet ble kapret.

Usikkert hvorfor
Statsministeren vil ikke bekrefte opplysningene fra malaysiske tjenestemenn om at flyet skal ha blitt kapret.


STATSMINISTER: Malaysia's statsminister Najib Razak ankommer et område som er satt av til familie og venner av passasjerer om bord på det savnede rute MH370 ved Kuala Lumpur flyplass. 8. mars.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere