NA24.no

- Kina-boblen kan sprekke

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet i Kina er overvurdert og boblen kan snart sprekke, advarer eksperter.

Det kinesiske aksjemarkedet opplevde det største fallet på tre måneder etter at kinesiske myndigheter i løpet av det siste døgnet har tredoblet stempelavgiften på aksjehandel.

NA24 - din næringslivsavis

Hensikten er å senke temperaturen i landets aksjemarked, som bare i år har steget over 60 prosent - på toppen av stigningen på 130 prosent i fjor, melder den britiske avisen the Telegraph.

Under forrige korreksjon i februar forduftet ufattelige 20 billioner kroner fra de globale børsene. Det tok ikke lang tid før dette tapet ble tatt igjen.

Nedkjøling
Dette tiltaket kan se ut til å ha bidratt til å kjøle ned temperaturen noe i et marked hvor det hver dag kommer inn rundt 300.000 nye pengesultne investorer. De kinesiske myndighetene har imidlertid ved flere anledninger prøvd å bremse den voldsomme veksten innen aksjespekulasjon, men tiltakene har kun hatt kortvarig effekt.

Fortsatt er temperaturen i det kinesiske aksjemarkedet skyhøy. Investeringsbanker, sentralbanker, media, Hongkongs rikeste mann Li Ka-shing, og Alan Greenspan, tidligere sentralbanksjef i USA, peker alle på at overskuddene i selskapene ikke står i forhold til aksjekurser.

Så sent som i forrige uke advarte Alan Greenspan om at det kinesiske markedet sto foran en korreksjon. Men også her hjemme ser man for seg en utvikling i negativ retning.

Fall, faller ikke
- Det kinesiske aksjemarkedet har en P/E på nær 50, noe som betyr en forretning på bare to prosent om kursen stabiliseres. Dette er om lag tre ganger det aksjer prises på i USA og Europa, sier professor Arne Jon Isachsen ved Handelshøyskolen BI.

- Når så Kinas sentralbank stadig setter renten opp – mer på innskudd enn på utlån for på den måten å gjøre det mer fristende å ha penger i banken enn penger i aksjer – samt strammer til på bankutlån, er det vel bare et tidsspørsmål før bunnen ramler ut av aksjemarkedet i Kina, sier han videre.

Isachsen tror et eventuelt ras på børsene i Shanghai og Shenzhen vil skape uro og oppløp blant studenter som har satset studielån på aksjer og bønder og pensjonister som tilsvarende har plassert sparepenger i noe som overraskende synker brått i verdi.

I slutten av februar falt det kinesiske markedet 9 prosent på en dag, og utløst en aksjenedtur verden over. I løpet av en uke var imidlertid problemene historie.

- Kanskje veksten i overskuddene i de børsnoterte selskapene i Kina er så frisk at dagens aksjekurser kan forsvares, ja endog tenkes å fortsette sin ferd oppover? undrer Isachsen, som er langt fra sikkert på hvilke retning det kinesiske markedet tar veien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere