NA24.no

- Kina legger fullstendig lokk på dette

- Så snevre rammer for ytringsfriheten som Kina har i dag, strider ikke bare med demokratiske prinsipper, men er også vanskelig å forene med å skape en moderne, kreativ innovasjonsøkonomi, avslutter Kina-eksperten.
- Så snevre rammer for ytringsfriheten som Kina har i dag, strider ikke bare med demokratiske prinsipper, men er også vanskelig å forene med å skape en moderne, kreativ innovasjonsøkonomi, avslutter Kina-eksperten. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Ekstra fokus på Kina, 25 år etter massakren.

4. juni 1989 utspant det seg et grufullt blodbad på Den himmelske freds plass.

25 år senere gjør kinesiske myndigheter alt som står i dere makt for at hendelsen skal «glemmes». 

Les også: Stavrum:- Massakren vi aldri glemmer
Les også: Brende:- Jeg er bekymret

- Vil ikke minnes
Nupi-forsker Bjørnar Sverdrup-Thygeson beskriver dagens Kina slik:

- Det er en utfordring knyttet til menneskerettssituasjonen (MR) i Kina, spesielt hva angår trykke- og talefrihet. Det kommer spesielt godt til syne på dette tidspunktet - fordi massakren var et slik feilgrep fra kommunistenes side, at de ikke vil at noen skal minnes den i dag, sier Kina-ekspert Bjørnar Sverdrup-Thygeson til Nettavisen.

- Lagt fullstendig lokk på saken
Offisielt ble «flere hundre» studenter og arbeidere drept, mens andre hevder at dødstallet var langt høyere.

- Hvordan håndterer de hendelsen?

- De legger fullstendig lokk på dette. Dermed har det vokst opp en generasjon etter massakren som ikke har noe kjennskap til hendelsen. Myndighetene anstrenger seg til det ytterste for at det forblir slik, sier han. 

Amnesty har et spesielt fokus på massakren 4. juni. Klokken 12 hadde de en markering foran Stortinget.


- Enormt apparat
Det er sterke krefter i sving:

- De har et enormt apparat i gang, her snakker vi om den store «kinesiske brannmuren». Eksempelvis fins Facebook og twitter kun i kinesiske versjoner, og det er begrenset hvilke websider de får logge seg på, forteller forskeren.

- Høyere levestandard
- Er det noen lyspunkt i sikte?

- Kina i dag mye høyere levestandard enn for 50 år siden men kommunistpartiet motsetter seg politiske reformer og tviholder på makten. Det har de lyktes veldig godt med, de har vært tilpasningsdyktige – og har gjennomført økonomiske reformer: Spørsmålet er om det klarer å opprettholde veksten.

14,9 prosent
Kinas andel av verdensøkonomien var i 2011 på 14,9 prosent av verdens samlede verdiskapning målt ved prisnivåjustert bruttonasjonalprodukt (BNP), ifølge SSB.

Samtidig utgjorde Kinas BNP per innbygger kun en femdel av nivået i USA, ifølge en fersk rapport fra Verdensbanken med de viktigste resultatene fra International Comparison Program (ICP) 201

- Ingen lysning i sikte
Sverdrup-Thygeson tror ikke på noen snarlig bedring for folk flest:

- Det myndighetene nå prøver å få til, er en dreining i retning en «postindustriell økonomi» – a la vestlig modell, med fokus på innovasjon, forbruk og service. Men det står i kontrast til den tøffe linjen de utviser mot de som protesterer mot regimet, sier han.

- Vanskelig å forene
- Så snevre rammer for ytringsfriheten som Kina har i dag, strider ikke bare med demokratiske prinsipper, men er også vanskelig å forene med å skape en moderne, kreativ innovasjonsøkonomi, sier Kina-eksperten.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere