*Nettavisen* Økonomi.

- Kinas banker er bygd på kvikksand

Advarselen kommer fra mannen som tjente milliarder på Enron-skandalen.

Den legendariske amerikanske hedgefond-forvalteren James Chanos er ute og rir igjen.

Legenden tjente milliarder av dollar på shortselging i forbindelse med kollapsen i energiforetaket Enron. Nå har han kastet seg over kinesiske banker.

- Den kinesiske banksektoren er bygd på kvikksand. Og det er det altavgjørende forhold som mange mennesker ikke forstår. Alle ser ut til å tro at den (banksektoren red. anm.) er et gratis og fritt tilgjengelig sjekkhefte. Det er den ikke. Banksektoren i Kina er ekstremt skrøpelig, sier Chanos til Bloomberg.

Se intervjuet med Chanos hos Bloomberg.

Veldig viktig for verden
Utviklingen i Kina er ekstremt viktig for den gobale veksten.

Spesielt i en periode som nå der veksten i de industrialiserte landene både er lav og preges av kriser knyttet til landenes store gjeld, er det manges håp at det kinesiske lokomotivet vil kunne bidra til å løfte den globale veksten.

Den siste tiden har det imidlertid kommet signaler om at Kinas økonomi ikke går like bra som mange håper.

- Kinas innkjøpssjefindeks (PMI) faller 3 poeng i november, til det laveste nivået siden mars 2009. Så er sentralbanken på banen: Primærreservekravet for 20 distriktsbanker vil bli kuttet fra 16½% til 16% denne måneden - det første tegnet på at pengepolitikken nå legges om i ekspansiv retning. Kina er selvfølgelig bekymret for at en begynnende nedtur i vesten vil ramme også Kina. Det er svært sikkert at mer vil komme, skriver Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB i sin morgenrapport.

Det signaliseres også fra statsansatte at veksten er på vei ned.

- Også kinesiske myndigheter forbereder seg på betydelig svakere vekst ifølge en navngitt seniorperson i det kinesiske departementet for industri og informasjonsteknologi. For fullstendig ansvarsberetning henvises det til siste side. Noen hevder at dette kan føre til at kinesisk politikk snart tar skrittet fullt ut til stimulans heller enn dagens selektive innstramming. Det tror vi er prematurt så lenge inflasjonen ligger godt over 5%, melder Knut Anton Mork, sjeføkonom hos Handelsbanken Capital Markets.

Ble legendarisk på Enron-handel
Chanos ble en legende i deler av det amerikanske finansmiljøet da han i 2001 tjente enorme summer på å spekulere i at aksjekursen på Enron ville fallet.

Senere gikk altså energiselskapet konkurs etter at det ble avslørt regnskapsjuks i stor stil i selskapet.

Enron-handelen er utvilsomt Chanos beste, men han har også tidligere avslørt flere andre historier som har vært for gode til å være sanne.

Nå har han inntatt en rekke shortposisjoner på kinesiske banker, gjennom sitt hedgefond Kynikos Associates.

Kinesiske banker har allerede falt med 30 prosent siden nyttår, skriver Jyllands-Posten.

Likevel velger Chanos å sitte på sine shortposisjoner.

Et vell av dårlige prosjekter
Chanos sier i intervjuet at det er et vell av dårlig prosjekter, som kinesiske banker til sist kan få i fanget.

I et forsøk på å avverge følgene av den globale finanskrisen i 2088, gikkk Kina inn med en gigantisk stimuleringspakke på 568 milliarder dollar.

Dette førte til at distrikter og kommuner investerte massivt i infrastruktur, særlig innenfor eiendomssektoren.

Pengene til disse prosjektene kom altså fra bankene, som kan ende opp med en gigantisk regning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag