*Nettavisen* Økonomi.

- Klart for børsfall

Foto: (REUTERS)

Nervene til investorene er i helspenn på grunn av arabisk uro og Japan-krise.

12.03.11 08:41

Oljeprisen har hatt en skikkelig himmelferd de siste ukene, som følge av uroen i Libya. Landet er Afrikas tredje største oljeprodusent. Likevel er det frykten for att uroen skal flytte seg til oljekjempen Saudi Arabia som virkelig skremmer investorene.

Som om ikke dette var nok, så har altså kjempeskjelvet i Japan også rammet finansmarkedene. I sum har dette satt investorenes nerver i helspenn. Flere analytikere sier nå til nyhetsbyrået Reuters at en korreksjon er på vei i aksje- og finansmarkedene.

Dro seg opp igjen
I fredagens handel på Wall Street dro den brede S&P 500-indeksen seg opp fra svake nivåer tidligere på handelsdagen. Til slutt endte den innflytelsesrike aksjeindeksen ned moderate 0,7 prosent til 1.304,28 poeng. Dermed ble nedgangen for uken på 1,3 prosent.

- Oljeprisen steg allerede før uroen i Midtøsten, og hvis det faktisk skjer noe i Saudi Arabia - og jeg trror ikke det er sannsynlig - men hvis det skjer, så er kortene av bordet knyttet til oljeprisen, sier porteføljeanalytiker Thomas Villalta i amerikanske Jones Villalta Asset Management til Reuters.

Fredag viste det seg at protestene i Saudi Arabia var mer beskjedne enn mange hadde ventet, men investorene følger utviklingen i landet med argusøyne fremover. Resultatet var at oljeprisen svekket seg.

Oljeprisen tilbake
Også tsunami-krisen i Japan, har fått oljeprisen til å falle tilbake fra toppnivåene. Landet er en av verdens største forbrukere av olje, og krisen fører til at det japanske oljekonsumet faller på kort sikt. Lørdag morgen var prisen på nordsjøolje ned 1,4 prosent til 113,34 dollar.

Nedgangen i oljeprisen førte til at Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,9 prosent til 431,91 poeng fredag. Dermed er denne børsuken en av de svakeste i år, med nedgang for uken på nesten fire prosent.

- Det ser mer og mer sannsynlig at i alle fall et børsfall er på vei, sier en analytiker Chris Burba ved Standard & Poor's i New York.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag