NA24.no

- Klart svakere enn ventet

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Vi shopper mindre.

Statistisk sentralbyrå la mandag fram tall over detaljhandelen i februar. Statistikken viser at sesongjustert volumindeks for detaljhandel gikk ned med 0,3 prosent fra januar til februar i år. Holdes bensinstasjoner utenfor, gikk den ned med 0,6 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Mindre salg av byggevarer, elektriske husholdningsvarer og møbler har bidratt sterkt til nedgangen. Sesongjusterte volumtall for februar viser også at salg av mat og drikke har gått ned siden januar.

På forhånd hadde økonomene i DnB Nor Markets ventet at detaljomstetnignen skulle stige med,2 prosentpoeng. Nå viser det seg altså at nedgangen ble på 0,3 prosentpoeng, altså en vesentlig differanse.

- Klart svakere enn ventet
- Dette var helt klart svakere enn vi hadde ventet, og dagens tall reverserer oppgangen fra forrige måned. Men vi har ennå en liten oppgang ser man januar og februar under ett, sier Camilla Viland i DnB Nor Markets til NA24.

Det er spesielt butikker som fører byggevarer, møbel og elektriske husholdningsvarer som har merket en kraftig nedgang. Ifølge SSB falt omsetningen målt i volum med hele 17,9 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Omsetningsvolumet i dagligvarebutikkene var 3,7 prosent mindre i februar i år, sammenlignet med februar i fjor.

- Rentekuttene burde tilsi at folk bruker mer penger, men det er stor usikkerhet knyttet til situasjonen man er i. Hvis man er bekymret for å bli rammet av ledighet, kan det være man bruker de ekstra pengene man får til heller å nedbetale. Det siste halve året har vært svakt, og vi påvirkes nok av overskriftene om økene ledighet. Det gjør noe med oss, sier Viland.

Klar nedgang
Sett uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum, omsatte detaljhandelsbutikkene - eksklusiv bensinstasjoner - for 5,8 prosent mindre i februar i år enn i februar i fjor. Bensinstasjonene hadde da en nedgang i omsetningsvolumet, på 7,2 prosent.

Detaljhandelsbedriftene omsatte for 3,7 prosent mindre i verdi (ikke justert for prisendringer) i februar i år enn i februar i fjor. Den tilsvarende omsetningen for detaljhandel, eksklusiv bensinstasjoner, gikk ned med 3,4 prosent i samme periode.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Hva er konsekvensene av de svake tallene?

- Dette er svakere enn ventet, og støtter opp om det sentralbanken har sagt om en lavere rentebane. Dette er ikke tall som er i veien for å kutte renten ytterligere. Så får vi se hvordan tallene er neste måned, og om det kommer mer effekt av rentekuttene framover, mener Viland.

Handelsbanken skriver i sin kommentar til tallene at nedgangen i februar understreker den avtakende etterspørselen, men at de ikke er katastrofale, fordi de kan bli sett på som en korreksjon av det heftige hoppet i januar.

Blant annet økte salget av bøker, og Handelsbanken mener at folk kutter ned på sitt vanlige forbruk, men kjøper mer bøker fordi det er en billigere fritidsaktivitet.

Økende varekonsum
SSB la også fram tall for det samlede varekonsumet. Her viser tallene at husholdningenes varekonsum økte med 0,8 prosent fra januar til februar 2009 ifølge sesongjusterte tall. Indeksen utenom konsumet av elektrisitet og biler var tilnærmet uendret for samme periode.

Ifølge sesongjusterte tall var det i februar 2009 en oppgang på 5,6 prosent i kjøp av egne transportmidler, bensin og olje sammenlignet med januar 2009. Den andre varegruppen med økt forbruk fra januar til februar i år var elektrisitet og brensel. Her viste indeksen en vekst på 3,7 prosent.

Også her avviker anslaget fra DnB Nor Markets som meglerhuset publiserte i sin morgenrapport. Det var ventet en oppgang på 1 prosent, men den ble altså bare på 0,8 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere