*Nettavisen* Økonomi.

- Klimakrisen stanset for 16 år siden

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Håkon Mosvold Larsen, Scanpix)

Nye tall, ny tvil om alvoret i klimakrisen.

16.10.12 20:34

Klimaskeptikerne har fått vann på mølla. Nye tall viser at kloden ikke har blitt varmere de siste 16 månedene.

Ifølge Daily Mail, skal de nye tallene har blitt sluppet i det stille på internett, men vakt debatt blant klimaforskerne.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Sentralt i diskusjonen står tidspunktet for år man avslutter datainnsamlingen.

Da de siste offisielle tallene ble sluppet for et halvt år siden, viste de en økning i temperaturene frem til 2010. Men dette var et spesielt varmt år, og defor blir temperaturtrenden fra 1997 svakt positiv.

Bruker man i stedet den kaldere 2011 som sluttår, blir det nullvekst i temperaturene i perioden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spørsmålet er om dette er nok til å endre den altoverskyggende oppfatningen om at klimakrisen er alvorlig.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

- En «pause»
Professor Phil Jones, direktør i Climatic Research Unit ved University of East Anglia, mener de siste tallene som viser det man kan kalle en «pause» i den globale oppagvrmingen (temperaturene steg fra 1980-1997, men de kan ha stått på stedet hvil fra 1997 til 2011) ikke er betydniongsfulle nok til å rokke ved oppfatningen av at vi står oppe i en alvorlig klimakrise.

Professor Judith Curry, leder for klimaforskningsinstituttet ved Georgia Tech University, har et annet syn. Hun mener datamodellene som brukes for å modellere klimaendringene er svært mangelfulle.

Skepsisen gripes begjærlig av næringsinteresser og deres poliiske støttespillere på høyresiden:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Getty Images)

- Vidløftige venstreakademikere
- De vidløftige teoriene til velsituerte akademikere på venstresiden skal ikke få ødelegge for vanlige folk som trenger varme, drivstoff, lys og transport - en energipolitikk for de mange, ikke for de få - kan du si.

Dette løftet kom fra ingen ringere enn Englands nye energiminister, John Hayes, fra det konservative partiet. Uttalelsene har satt sinnene i kok hos miljøvernforkjempere og grønne politikere, som nå frykter at man vil kutte de store subsidiene som gis til utvikling av vindkraft.

Hvorvidt politikerne tror på den dominerende klimateorien, som går på at jorden blir stadig varmere som følge av menneskeskapte ustlipp, har store konsekvenser.

De politiske valgene som gjøres for å beskytte miljøet og redusere effektene av global oppvarming koster enorme summer og har konsekvenser for folk flest.

Klimaskeptikerne løfter igjen frem betydningen av variasjonen i solaktiviteten, variasjoner i havtemepraturen over tid, og ikke minst, værfenomenet El Nino.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.