NA24.no

Foto: DAVID GANNON (AFP)

- Klimasvindel for 139 millioner

Pengene skal være sporløst forsvunnet.

Mandag begynte rettsaken mot syv menn tiltalt for å ha begått omfattende momsbedrageri knyttet til klimakvoter.

Sammen skal de ha svindlet for 139 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Ifølge tiltalsen skal de ha utnyttet klimakvotesystemet til å unndra penger i perioden oktober 2009 til februar 2010. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

De syv mennene er ikke bare tiltalt for momsbedrageri og grovt bedrageri, men også for organisert kriminalitet, noe som kan øke strafferammen med 11 år.

Det var Skatt Øst som oppdaget de store transaksjonene. De stusset på at flere norske selskaper drev med store salg og kjøp av klimakvoter uten å ha innrapportert avgiftsoppgaver.

Dagens Næringsliv skriver at pollitiet senere tok beslag i klimakvoter og penger til en samlet verdi av 110 millioner kroner.

I tiltalen fra desember heter det: «ved at de unnlot å registere seg i merverdiavgiftregisteret og/eller unnlot innen lovlige frister å sende avgiftsmyndighetene omsetningsoppgave med opplysning om avgiftspliktig omsetning av klimakvoter på totalt 642.216.728,- kroner.»

Selv etter et par år med etterforskning er det fortsatt uklart for politiet hvor pengene har blitt av. Foreløpig har de funnet noen spor til kontoer i De forente arbiske emirater og Seychellene, ifølge DN.

Denne type svindel dreier seg om å selge klimakvoter til seriøse virksomheter. Kvoteselgeren krever inn merverdiavgift som han skal, men så svikter det. Avgiften betales ikke inn til staten, men selgeren beholder avgiften selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere