NA24.no

- Knalltrøkk i boligmarkedet

Sist oppdatert:
Til tross for børsfall og rentefrykt går boligmarkedet så det suser. Sjekk de solgte boligene her.

Den siste uken har hovedindeksen på Oslo Børs rast med over ti prosent, og milliardene rant ut for investorene. I tillegg har aksjestrateg Ivar Strompdal fra ABG Sundal Collier spådd en boliglånsrente på opp mot ti til elleve prosent.

Likevel strømmer kjøperne til boligmarkedet. Sjekk de solgte boligene i mai her.

- Vi har ikke merket noe til børsfallet den siste tiden foreløpig. Før dette viser seg vil det går lenger tid, det tar fire til seks måneder før fallet går ordentlig inn. Men når det snakkes så mye om det vil alltid noen stoppe opp, sier advokat og eiendomsmegler Torbjørn Ek til TV 2 Nettavisen.

Ek mener at børsfallet først og fremst vil virke inn på salget i det dyre segmentet, mens rentefrykten vil slå inn for de rimelige.

Mot normalt
I tillegg er mai vanligvis en måned der prisvekst og omsetningshastighet flater ut, men i år har utviklingen gått motsatt vei.

TV 2 Nettavisen har sjekket salget av 50 boliger sentralt i Oslo sentrum. Av disse ble hele 36 solgt på under én uke. Det vil si at boligsalget nå går like kjapt som i januar, en måned der temparaturen i markedet historisk er på sitt heteste.

I mars ble til sammenlikning 33 av 50 boliger solgt i samme periode.

- Markedet er helt ekstremt akkurat nå, vi har ikke sett maken i dette århundre. Det er ikke tvil om at det fremdeles er knalltrøkk på markedet, noe vi også får tilbakemeldinger om fra meglerne våre. Det er altfor få objekter i forhold til kjøpere, forteller direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund til TV 2 Nettavisen.

Spesielt gikk salget av leilighetene med lavest pris kjapt. Av objektene med en prisantydning på under 1,5 millioner kroner ble hele fire av fem solgt på under én uke.

Også boligene med verditakst på mellom to og 2,5 millioner kroner var populære.

Villige kjøpere
Det er ikke bare tempoet i markedet som overrasker. Selv om prisene har steget noe voldsomt de siste årene, blar kjøperne villig opp for å sikre seg drømmeboligen.

I gjennomsnitt ble mai-leilighetene solgt 224.000 kroner over takst.

- Dersom disse tallene stemmer så bommer i hvert fall takstmennene bra. Det kommer alltid til å bli solgt leiligheter over takst når noen har bestemt seg for at de skal ha akkurat den leiligheten, men nå må vi begynne å ta inn over oss dette med prisstigning, sier Tveter.

Betalingsvilligheten var høyest for leilighetene med en pris på mellom 1,5 og to millioner kroner. Disse boligene ble i snitt solgt 301.000 kroner over prisantydning.

Aller mest over takst gikk to leiligheter i Jens Bjelkes gate og Tore Hunds vei på Tøyen, med 800.000 kroner. I utgangspunktet var prisantydningen på henholdsvis 1,8 og 2,9 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere