- Knekker norsk næringsliv

- Om ikke velgerne straffer regjeringen, så straffer regjeringen norsk næringsliv.

13.10.08 15:22

- I en situasjon med nedgangstider knekker regjeringen ryggen på norsk næringsliv, sier Høyres leder Erna Solberg til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

I dag møtte partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Lars Sponheim (V) børsdirektør Bente A. Landsnes og Arne Skauge i Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) på Stortinget for et orienteringsmøte om finanskrisen.

Både Solberg og Jensen er fornøyd med krisepakken som ble lagt fram i går. Begge partilederne mener dette tiltaket i den nåværende situasjonen foreløpig kan være nok.

Kritikk stopper ikke
Men kritikken fra opposisjonen stopper ikke av den grunn. Både Jensen og Solberg er helt klar på at statsbudsjettet bør endres, og det er spesielt formuesbeskatningen og arveavgiften de to partilederne nok en gang skyter på.

- Kristin Halvorsen må gi seg med misunnelsesretorikken. Det bør hun holde seg for god til. Formuesskatten rammer ikke bare bedriftseierne, men det regjeringen må huske på er alle de ansatte i disse bedriftene, sier Jensen til NA24.

Solberg peker på at med vanskeligere økonomiske tider fremover, vil stadig flere bedrifter ta fra egenkapitalen for å betale eiernes formuesskatt.

- Selv om bedriftene går med underskudd, må eierne de betale formuesskatt. Da tærer de av sparepengene til bedriftene. Dette vil i første omgang ramme bedrifter ute i distriktene i Norge, fordi det er der næringslivet merker tøffere tider først, sier Solberg, som er helt klar på at budsjettet som ble lagt fram i forrige uke var et valgkampbudsjett, men at det ikke tar inn over seg de langsiktige konsekvensene av finanskrisen.

- På tide å angre
- De siste tre årene har norsk næringsliv fått dårligere konkurranseevne. Det er nå på tide at regjeringen begynner å angre seg, sier Solberg.

Siv Jensen mener det er åpenbart at statsminister Jens Stoltenberg må komme mer på banen for å hindre at arbeidsledigheten i Norge stiger for mye.

Les mer:I dag varslet SSB at arbeidsledigheten i Norge skal opp til 3,8 prosent.

- Stoltenberg hevder gang på gang at budsjettet er tilpasset finanskrisen. Det er bare tøv. Når du leser budsjettet er ikke finanskrisen nevnt en eneste gang. Det er budsjettet som blir den store utfordringen framover, sier Jensen.

Fornøyd
Børsdirektør Bente A. Landsnes er fornøyd med regjeringens krisepakke som ble presentert i går ettermiddag klokken 17 av statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og sentralbanksjef Svein Gjedrem. Landsnes var før helgen ute med kritikk av regjeringen der hun mente at det ble gjort for lite.

- Jeg synes dette er positivt, fordi det sikrer en langsiktig finansiering for bankene. Om 350 milliarder kroner er nok, må vi nesten vente og se framover, sier Landsnes.

Også Arne Skauge i FNH er foreløpig fornøyd, og mener at regjeringen sammen med Svein Gjedrem lanserte et kreativt løsningsforslag på bankenes likviditetsskvis.

- For første gang på mange år har vi fått et marked for statspapirer. 350 milliarder kroner er en betydelig sum, men vi vet foreløpig ikke om dette er nok, sier Skauge, som påpeker at det ikke er soliditetsproblemer for norske banker.

- Kreativ løsning
- Kommer tiltaket tidsnok?

- Det har tatt tid å jobbe ut, men det har vært kreative og funnet en løsning som kan fungere bedre enn i andre land, i alle fall for de store bankene. Vi som er i næringen er også naturlig utålmodige, sier Skauge, som mener at regjeringens statsbudsjett presser rammene for norsk økonomi ganske kraftig, men at dette er forsvarlig gitt den nåværende situasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.