NA24.no

- Kollapser på 7 prosent

Sist oppdatert:
Boligmarkedet kan kollapse om renten kommer opp på sju prosent, tror ekspert.

Boligmarkedet fortsetter å være brennhett frem til jul. Så vil det kjøle seg ned noe, men fortsette å stige også til neste år. Det hevder analytiker Erik Bruce i Nordea Markets overfor NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Men mens det i år stiger med 20 prosent, vil det til neste år bare stige med to til tre prosent, mener den kjente analytikeren. I forrige uke viste tall fra Norges Eiendomsmeglingsforbund at boligprisene har steget med 17,7 prosent fra august i fjor til august i år. Bare den siste måneden har prisen på bolig økt med 1,7 prosent.

LES OGSÅ: Roper ulv, ulv - igjen

Rentene stiger
Årsaken er at styringsrenten blir satt opp. I dag er den på tre prosent. Men det skal den ikke fortsette å være.

- Rentene har begynt å gå opp. Men erfaringen er at det tar tid før det påvirker boligprisene. Det som skjer her likner på det som skjer i Storbritannia, sier Bruce til NA24.

Tidlig i 2004 satte den engelske banken opp styringsrenten fra 3,5 til 4,75 prosent. Deretter flatet boligprisene ut i Storbritannia. Bruce forventer en liknende utvikling her.

20 prosents vekst
- Vi kommer til å se en boligprisvekst på 20 prosent ut året. Det er først til neste år at styringsrenten begynner å bite. Da antas boligprisveksten å flate ut. Til neste år vil prisene stige med to til tre prosent. Utsiktene i norsk økonomi er så gode at vi tror ikke på noe boligprisfall, sier han.

I dag la Norda Markets frem en nye økonomisk oversikt. Den spår fortsatt vekst, med utflating etterhvert. Trass i at folk vet at renten stiger, fortsetter de som om den lave renten vil vare i det uendelige.

- Erfaringene tilsier at i land som har flytende rente, tar folk utgangspunkt i dagens rentenivå og regner ut fra det. I USA er det fastrente, der er det tegn til at boligprisene faller. Da rentene var på topp i Norge i 2002 var boligprisveksten på vei mot null, forklarer analytikeren.

- Uforutsette ting
- Så det er ingen ting å frykte?

- Faren er hvis renten i Norge går kraftig opp. Kommer vi tilbake til en styringsrente på syv prosent vil boligmarkedet kunne kollapse, hevder han.

Tidspunktet for når det skjer er usikkert, men Bruce tror ikke det vil skje.

- Men det er ikke trolig. Da må ufortsette ting skje. Men det er jo gjerne det som skjer, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere