NA24.no

- Kom ut av skallet, Gjedrem

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavsien)
Sist oppdatert:
Sjeføkonom Elisabeth Holvik mener at sentralbanksjefen bør komme seg ut av skilpaddeskallet.

Les NA24 på mobil

Selv om flere av landets økonomer mener at sentralbanksjefen bør sette opp rentetempoet, ser det ut til at han velger taktikken til skilpadden Skallemann i tegneserien «Bamse – verdens sterkeste bjørn». Det mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i Norsk Privatøkonomi.

NA24 - din næringslivsavis

- Ut av skallet
- Jeg tror det er på tide at Gjedrem kommer ut av skallet, og gjennomfører en serie med hyppige rentehevninger for å unngå de store katastrofer som truer norsk økonomi. Dernest bør Gjedrem stabilisere renten på opp mot fem prosent. Det vil trolig bidra til en mer stabil utvikling i investeringer og boligpriser, noe som er viktig for alle, skriver Holvik i en kommentar på NA24 i dag.

Les Holviks blogg her: - Gjedrem kan skape kaos

I dag styrer sentralbanken etter en årlig prisvekst på 2,5 prosent. Prisveksten skal måles etter at man har tatt hensyn til rentenivået, skatter, avgifter og «særskilte midlertidige forstyrrelser». Denne prisveksten måles med utgangspunkt i en indeks kalt KPI-JAE, en indeks som justerer bort enkelte varer og tjenester som svinger mye i pris.

De siste årene har KPI-JAE vist en meget lav prisvekst, mye takket være den «midlertidige forstyrrelsen» billige varer fra Kina.

- Her ligger trolig hovedforklaringen på Gjedrems skillpadde-rentehevninger, sier Holvik.

- Se på KPI
Holvik tar til orde for at sentralbanken i en periode burde bruke den bredere konsumprisindeksen, som inneholder energivarer, eller alternativt justere KPI-JAE for Kina-effekten ved å ta bort en del importvarene. Hun mener at problemet med å bruke KPI-JAE som mål på inflasjon, er at den kun tar hensyn til deler av Kina-effekten ettersom billigere importvarer blir tatt med mens energi og bensin, som har steget i pris delvis på grunn av høy aktivitet i Kina, ikke blir tatt med.

- Mens Gjedrem sover inne i skallet sitt, tror jeg at folk flest har merket en prisvekst som føles som langt mer enn Norges Banks offisielle synspunkt. Det koster mer å holde hus varme, bensin er dyrere og statlige økte avgifter svir like mye i folks lommebok, mener sjeføkonomen.

- Dramatisk
- Når bankene ikke følger opp Norges Banks rentehevinger og holder boliglånsrenten lav på grunn av økt konkurranse, blir det en ytterligere treghet i hvordan renten virker på økonomien. Konsekvensen av alt dette kan bli dramatisk for landets lånetagere, skriver Holvik.

For jo tregere renten virker på økonomien, jo større fare for at Norges Bank på et senere tidspunkt må heve renten til et langt høyere nivå enn det varslede rentenivået på mellom 4 og 5 prosent om to år, ifølge sjeføkonomen.

- En boligrente opp mot 8 prosent er da en langt mer realistisk spådom, tror hun.

Ingen renteheving onsdag
Ingen av renteekspertene tror imidlertid Gjedrem vil heve renten etter rentemøtet torsdag. Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities tror ikke renten går opp onsdag, men han forventer klare signaler fra Gjedrem. Terra forventer raskere rentehevinger og to rentehopp til i år, i november og desember

- Vi forventer at de varsler at de går til små og hyppige skritt i rentehevingene, og at dermed at rentetoppen blir på 4,25 prosent i neste år, sier Andreassen til NA24.

Dette skyldes flere forhold, mener renteeksperten.

- Det ene er at arbeidsmarkedet er strammere enn man antok. Dessuten at kronen er vesentlig svakere. Faren er at USA går inn i en klar nedgangskonjunktur som kan begrense Norges Banks muligheter til å heve rentene neste år. Så det er for å komme denne i forkjøpet også, forklarer Andreassen.

- Det som er det er det viktigste her er imidlertid endringene i kronekursen, og det er denne som har fått oss til å tenke litt nytt. Men jeg vil råde Norges Bank til å holde hodet kaldt med tanke på kronekursen, sier Andreassen

Kronekursen
Sjeføkonom Tharald Stray Laastad Pareto Securities skriver i sin markedsrapport i dag at de forventer uendret rente fra Norges Bank i denne omgang.

- Mens vi venter på rentemøte på onsdag er det verdt å merke seg at kronen nå er nesten 7 prosent svakere enn lagt til grunn i Inflasjonsrapport 2/06. Isolert sett viser Norges Banks egne beregninger at en 7 prosent svakere krone vil løfte inflasjonsanslaget med hele 1.4 prosentpoeng to år frem i tid, påpeker Laastad.

Han understreker at dette må veies opp mot at inflasjonen er lavere enn Norges Banks prognosebane.

- Disse to komponentene veies opp mot hverandre på en slik måte at konklusjonen blir at de opprettholder sin rentestrategi med gradvise skritt og at neste renteøkning blir 1. november, tror Laastad.

Men han legger samtidig til at dersom kronen holder seg på dette nivået, vil det gi grunnlag for en kraftig oppjustering av inflasjonsanslaget for de neste årene, og dermed legge til grunn en mer aggressiv rentebane enn det de hittil har gjort.

Tror ikke på kursendring
Makroekspertene i Handelsbanken forventer heller ingen renteendring onsdag, og heller ikke vesentlige signaler i denne omgang.

- Siden forrige rentemøte har vi fått et strammere arbeidsmarked og en langt lavere inflasjon enn ventet. Dette vil bli kommentert, men vi tror ikke det gir grunnlag for noen kursendring foreløpig, og derfor vil heller ikke Norges Bank signalisere det, mener Handelsbanken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere