NA24.no

(Nettavisen)

- Kommer ikke rentekutt nå

Sist oppdatert:
Ekspertene tror sannsynligheten for nye rentekutt svekkes.

Investeringene i olje - og gassvirksomheten blir høyere enn det SSB har beregnet tidligere. Økonomene i Handelsbanken tror rentebunnen er nådd.

Nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå viser at investeringene til olje- og gassvirksomheten for 2010, inkludert rørtransport, nå blir oppgitt til 136,1 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Det er 19, 2 milliarder mer enn tilsvarende anslag for 2009. Samtidig oppjusteres anslagene for 2009 til 145,2 milliarder kroner.

- Den kraftige økningen har hovedsakelig sammenheng med en langt mer fullstendig rapportering fra operatørene på sokkelen nå enn tilgjengelig i tidligere førstegangsanslag, melder SSB.

Det er anslagene for investeringene til felt i drift og letevirksomhet som øker sammenlignet med tilsvarende anslag for inneværende år. Anslagene for feltutbygging, landvirksomhet og rørtransport viser nedgang.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Kommer ikke flere rentekutt
Oppgangen er større enn økonomene har ventet. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener disse anslagene sender et sterkt signal om at resesjonen i Norge ikke vil løpe inn i neste år.

- Anslagene går i motsatt retning av den negative rapporten fra Norges Banks regionale nettverk som kom i går, og bør være positivt for kronen. Investeringsanslagene styrker vår tro på at den neste renteendringen kommer oppover. Imidlertid kommer ikke dette før neste år. Det er også usannsynlig at Norges Bank kommer til å heve sin rentebane i neste pengepolitiske rapport i neste uke. I stedet kommer de til å la renten stå uendret og revidere rentebanen senere.

Nordea Markets ventet at tellingen fortsatt ville vise svak vekst i oljeinvesteringene i år, men indikere et fall i 2010.

- Det venter også Norges Bank. De anslår at oljeinvesteringene neste år vil falle med 7,5 prosent. Skulle dagens telling tyde på vekst i oljeinvesteringene neste år vil det isolert sett kunne løfte Norges Banks rentebane noe.

Øker anslagene for 2009
Investeringene til olje- og gassvirksomheten for 2009, inkludert rørtransport, blir nå anslått til 145,2 milliarder kroner. Dette er en økning med hele 7,7 milliarder fra forrige kvartal.Anslaget er 12,5 milliarder kroner høyere enn tilsvarende anslag for 2008. Det er investeringene til letevirksomhet, feltutbygging, felt i drift og landvirksomhet som anslås å øke sammenlignet med tilsvarende tall for i fjor. Bare investeringer til rørtransport viser nedgang.

- Rekordhøye leteinvesteringer i 2010
Leteinvesteringene i 2010 blir anslått til rekordhøye 33,1 milliarder kroner – hele 17,7 milliarder mer enn tilsvarende tall for 2009.

Investeringene til feltutbygging i 2010 anslås nå til 23,9 milliarder kroner. Dette er 10,1 milliarder lavere enn tilsvarende tall for inneværende år.

- Nedgangen kommer hovedsakelig som følge av at utbyggingsprosjektene Skarv, Gjøa og Yme alle har investeringstopp i år og planlegger et vesentlig lavere investeringsnivå til neste år. Det er ventet at det kommer flere prosjekter som vil bidra til å øke utbyggingsinvesteringene til neste år utover det som er inkludert i tellingen nå. Dette gjelder blant annet Goliat, Dagny, Hild og Gudrun, melder prognosemakerne i SSB.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere