*Nettavisen* Økonomi.

- Kommunene står fritt til masseoppsigelser

SA OPP ANSATTE: Rissa kommune ble stevnet etter å ha sagt opp ti ansatte, men har nå fått medhold i Høyesterett. Foto: Googlemaps

- Myten om at kommunene helt unntaksvis kan gå til oppsigelser, er parkert, slår advokat fast.

16.04.15 21:51

Høyesterett slår fast at kommunene kan ta dramatiske grep for å sikre økonomien, skriver Kommunal Rapport.

- Myten om at kommunene helt unntaksvis kan gå til oppsigelser, er parkert, slår advokat Tor Allstrin i KS Advokatene fast overfor Nettavisen.

Uttalelsen kommer etter at Høyesterett har avvist å behandle et søksmål fra en oppsagt kommuneansatt i Rissa kommune i Sør-Trøndelag.

- Denne saken er unik i den forstand at det er veldig få saker som gjelder nedbemanning i kommunesektoren, sier Allstrin.

Totalt ble ti ansatte sagt opp fra sine stillinger i mars 2013, med begrunnelse i økonomiske innstramminger i kommunen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KS-advokat Tor Allstrin mener det er bra at kommunene får handlingsrommet ved å kunne si opp ansatte.

- Kan si opp mange ansatte
Den ene oppsagte tok ut stevning mot kommunen, med krav om at oppsigelsen ble kjent ugyldig.

Men kommunen ble frikjent i både Fosen tingrett og Frostating lagmannsrett. Med hjelp av Fagforbundet ble saken anket videre til Høyesterett, men nå har altså vår øverste domstol avvist anken.

Dermed er lagmannsrettens dom rettskraftig.

Ifølge Arbeidsmiljølovens § 15–2 stilles det særskilte krav ved masseoppsigelser, krav til både prosedyre og informasjon til de ansatte.

- Dommen betyr at kommunene står fritt til å si opp mange ansatte hvis det er det som må til for å bringe økonomien i en tilstand som er tilfredsstillende, sier Allstrin til Nettavisen.

- Så dere ser på denne avgjørelsen som en seier?

- Det som er viktig for KS er at man har det handlingsrommet. Fra KS' ståsted er det viktig at kommunene selv kan bestemme og ha et handlingsrom i forhold til oppsigelse, at du har et virkemiddel du kan ta i bruk hvis du har uttømt andre virkemidler, sier KS-advokaten.

- Vil føre til mer utrygghet
- Betyr dette at de mange tusen kommuneansatte nå bør være bekymret?

- Min opplevelse av ansatte i kommunesektoren er at de har en veldig trygg jobb, men det er klart at dette vil nok føre til noe mer utrygghet, sier Allstrin.

Det jobbet i fjor 460.000 personer i kommunene, og 47.000 i fylkeskommunene, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Jobbene er ganske trygge, men de vil nok oppleve at hvis ikke kommunene tilpasser økonomien til inntektssystemet, så kommer de i trøbbel før eller siden, og da vil arbeidsplasser være truet, sier advokaten.

Han mener det Rissa kommune gjorde, var en helt nødvendig tilpasning av kommuneøkonomien.

- Jeg tror de har spart de ansatte og innbyggerne for mye verre ting som kan skje om noen år. I en del andre kommuner gjør de ikke de grepene som de bør gjøre, de sitter litt på gjerdet og håper at staten skal hjelpe dem, hevder Allstrin.

- Det kommer dårligere kår
Han viser til at det har vært gode tider for kommunene under den forrige regjeringen, som har ført til at kommunene har fått mye penger.

- Men så kommer det dårligere kår, og det er mange kommuner som ikke har tatt denne typen grep. Oppsigelser kan da benyttes, og det har vi ment i mange år, sier han.

Fagforbundet på sin side hevdet i retten at kommunen har en rekke virkemidler til rådighet for å unngå masseoppsigelser, blant annet å benytte seg av naturlige avganger.

- Jeg tror vi vil se mer av det Rissa har gjort, sier Allstrin.

- De måtte ta grep
I Rissa fikk første 34 ansatte forhåndsvarsel om oppsigelse, men det endte altså med at ti ansatte fikk oppsigelse.

- Det spesielle var at kommunen ikke var i en økonomisk krise ved at de var satt under statlig styring. De hadde for så vidt en grei kommuneøkonomi, men hadde over tid forsøkt å tilpasse budsjettet til inntektsnivået, sier han.

Allstrin sier at Rissa har en negativ befolkningsutvikling, og dermed slår inntektssystemet dårlig ut for kommunen.

I tillegg har utbyttet fra kommunens energiselskap, Trønderenergi, gått ned, og et nytt politisk flertall i kommunen har kuttet i eiendomsskatten.

- Alle disse faktorene tilsa at de måtte ta grep. Det Rissa har gjort er bare å tilpasse kommunebudsjettet til den virkeligheten, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.