NA24.no

Foto: Fremskrittspartiet (Frp)

- Kontantstøtten var et feilgrep

Sist oppdatert:

Oslo (NTB): Nestleder i Frp Per Sandberg mener kostnadene har blitt for høye med kontantstøtten og kaller ordningen et feilgrep i sin nye bok.

Sandberg var med på å fremforhandle kontantstøtten på slutten av 1990-tallet. I sin nye bok «Mot min vilje». Oppklaring av et politisk liv» beskriver imidlertid Per Samberg ordningen som et feilgrep.

«Kostnadene har rett og slett blitt for høye, og vi er nødt til å slutte med kontantytelser», skriver han.

Les også:- Velgerne straffer Siv fordi hun er kvinne og enslig

«Vi ønsket valgfrihet»
Sandberg påpeker videre at det opprinnelige forslaget fra Frp, Høyre og KrF innebar en langt mer omfattende kontantstøtte, og at han i dag er glad for at dette forslaget ikke ble noe av:

«Vi ønsket valgfrihet der foreldre skulle velge mellom barnehage eller kontantstøtte, krone for krone. Dette skulle inkludere barnetrygd og kontantstøtte fram til skolestart. Det var denne kontantstøtten Stoltenberg karakteriserte som monstertrygd. Jeg er den dag i dag enig med Stoltenberg: monstertrygden ville gitt millioninntekter til innvandrerfamilier med fødselsrater langt over de etnisk norske», skriver Sandberg.

I den blå regjeringens plattform, som Sandberg var med på å framforhandle i høst, står det at kontantstøtten fortsatt skal gjelde og utvides også til toåringer. Ifølge plattformen skal det også utredes å gjøre kontantstøtten til en lovpålagt kommunal ytelse. Sandberg kommenterer ikke dette nærmere i boka.

Sandbergs «sannheter» om Frp
I boken forteller også Sandberg om både svik, intern ryktespredning og et angivelig underslag i boka «Mot min vilje».

«Her er sannheten om partiet» heter det på omslaget til Per Sandbergs kontroversielle biografi. Boka skulle etter planen utkomme onsdag, men forelå allerede tirsdag hos en rekke bokhandlere.

I boka går Frp-nestlederen hardt ut mot sin partileder Siv Jensen, blant annet fordi hun skal ha gått bak ryggen hans i forbindelse med Sandbergs forslag om å plassere Forsvarets nye flybase på Ørlandet. Trass i at Jensen skal ha gitt Sandberg en klapp på skulderen for forslaget, brukte hun sin dobbeltstemme til å få det nedstemt, ifølge Sandberg.

«Jeg var skikkelig forbanna, og sa det var siste gang hun gjorde noe sånt mot meg,» skriver han i boka.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nedtur
Sandberg omtaler de siste årene med Jensen ved roret som en nedtur. Etter det nedslående valgresultatet i 2009 og særlig etter 22. juli-tragedien har partilederen vist «svakt lederskap», skriver Frp-nestlederen, som mener Siv har valgt en lederstil som ikke passer til partiet.

«Siv er meget opptatt av konsensus, hun vil ikke ha konflikter eller motsetninger. ... Som leder i et parti med sterke individualister som bare tenker på seg selv, går det ikke,» skriver Sandberg, som også beskriver Frp som et parti med store interne konflikter.

«Brønnpissere og feiginger»
«Det er interne stridigheter, baksnakking og ryktespredning som er det verste,» skriver Sandberg, som selv omtaler sine partifeller som «brønnpissere» og «feiginger».

Kritikken skal ha toppet seg fram mot Frps landsmøte i 2013 da Sandberg ifølge boken opplevde nærmest å motta trusler fra egne rekker.

Han omtaler også i detalj et angivelig underslag på nærmere 100.000 kroner i Troms FpU som ble oppdaget i januar i år. De forsvunne midlene skal ha vært blant årsakene til den bitre striden mellom Sandberg og sentrale personer i Troms Frp.

- Alene
Sandberg mener han nå står mutters alene og at Frp har mistet varemerket sitt.

«Partiet har forandret seg. Før var vi partiet for mannen i gata,» skriver han.

I boka hevder han også at stortingsrepresentantene er mer opptatt av reiser enn av fag.

«Det slår aldri feil ... Det er viktigere for komiteen å enes om (stortings) periodens store reisemål, enn hvordan og på hvilken måte komiteen skal drives,» skriver Sandberg.

- Dårlig taper
Magnus Marsdal i Manifest Analyse mener Sandberg i boka framstår som en dårlig taper.

- Når Per Sandberg ikke får det som han vil, går han illojalt ut mot partiet. Det er Fremskrittspartiet i et nøtteskall, sier Marsdal til NTB.

- Når nestlederen går ut sånn, viser det hvor vanskelig det er med samarbeid i et parti som hyller egoistisk konkurranse og mener at alle er sin egen lykkes smed, fremholder han.

Marsdal mener Sandbergs bok tyder på at det er ekstremt harde konflikter internt i Frp og sier det er svært uvanlig at en sittende nestleder gir ut en sånn bok.

- Politikere venter gjerne ti år før de kommer med gruff, sier han.

Oppvask
Han tror det vil komme en oppvask i partiet om hvorvidt Sandberg skal ekskluderes.

- Hvis ikke signaliserer man at det er lov for ledende tillitsvalgte å komme med harde angrep på eget parti, sier Marsdal.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Nesvik ser det imidlertid som utenkelig å ekskludere Per Sandberg på grunn av boka.

- Jeg tar inn over meg at Per har behov for å skrive en biografi. Det han skriver, er hans oppfatning av de forskjellige prosessene, sier Nesvik til NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vanskelig å kommentere
Fremskrittspartiets leder og finansminister Siv Jensen er varsom med å uttale seg om boken til partiets nestleder Per Sandberg.

- Det er vanskelig å kommentere helheten i en bok jeg ikke har lest. Per har skrevet en biografi hvor han forteller sin historie. Jeg hører at han både gir ris og ros til mange, også undertegnede, skriver Siv Jensen i en epost til NTB.

- Jeg og Per har samarbeidet tett i mange år. Det at vi har vært uenige fra tid til annen, skulle bare mangle. Jeg er glad for at han er fornøyd med situasjonen slik den er i dag, fremholder Frp-lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere