*Nettavisen* Økonomi.

- Korreksjonen ble ikke veldig stor

Foto: Scanpix

Svingningene på børsen er typisk usikkerheten som rir investorene, mener børsens pressetalsmann.

Tirsdag markerte avslutningen på det beste halvåret på Oslo Børs siden 1993.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

I løpet av juni falt riktignok hovedindeksen 3,5 prosent, men siden begynnelsen av 2009 har hovedindeksen steget 25,2 prosent. Det er de beste seks månedene på Oslo Børs siden 1993.

- Etter tre sterke måneder kom korreksjonen mange etterlyste, men veldig stor ble den ikke, skriver pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs i sin oppsummering.

- At markedet korrigerer kommer neppe som noen stor overraskelse, all den tid mange har ment at oppturen de siste månedene har vært vel bratt sett i forhold til de makroøkonomiske signalene og tilstanden i realøkonomien. Starten og avslutningen på måneden var likevel positiv, og svingningene i løpet av måneden er på mange måter karakteristisk for den usikkerheten som fortsatt rir investorene, skriver Olsen.

Råvareløft
Pressetalsmannen forklarer at mye av oppturen i første halvår kan forklares med at oljeprisen løftet seg nær 80 prosent i samme periode. Det, og prisutviklingen på andre råvarer, har vært en viktig driver for Oslo Børs og bidratt til at flere investorer har kommet tilbake til det norske markedet i andre kvartal.

- Nå skal det legges til at Oslo Børs var blant de børsene som falt mest i verdi i 2008, og ser vi på utviklingen siste 12 måneder henger Oslo Børs fortsett noe etter flere av de toneangivende børsene i Europa, USA og Asia. Dette har sannsynligvis også sammenheng med utviklingen i råvarepriser, med oljeprisen i front. Til tross for kraftig oppgang i første halvår er prisen på et fat olje nesten halvert det siste året.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Høyere aktivitet igjen
Aktiviteten i aksjemarkedet falt noe i juni, noe som til en viss grad kan skyldes at stadig flere går inn i feriemodus.

- Samtidig er det en kjennsgjerning at optimismen fra forsommeren har bremset noe opp, og bidratt til lavere aktivitet. I gjennomsnitt ble det likevel omsatt for 7 milliarder kroner hver dag, som er godt over gjennomsnittet i første halvår på 6,1 milliarder, opplyser pressetalmannen.

Farmasi og laks gjorde det bra
- Flere selskaper innen legemidler/farmasi gjorde det skarpt på Oslo Børs i juni, påpeker Tor Arne Olsen.

Blant disse var Clavis Pharma, som mer enn doblet seg etter at selskapet kom med positive nyheter knyttet til et av selskapets legemidler for behandling av blodkreft. Senere i måneden hentet også Clavis inn 129 millioner kroner gjennom en emisjon. I løpet av måneden steg aksjen 78 prosent. Også Navamedic og DiaGenic hadde en god måned og steg henholdsvis 73 og 45 prosent.

Blant øvrige vinnere på Oslo Børs i juni finner vi nok en gang aksjer innen fiskeri- og havbrukssektoren. Lakseprisen falt noe tilbake forrige uke, men ligger fortsatt på historisk sterke nivåer som er egnet til å trekke aksjekursen til lakseoppdrettere videre opp. Torskeprisen derimot, faller videre. Likevel steg Codfarmers 21 prosent i juni.

Dette var de mest omsatte aksjene i juni:
- StatoilHydro
- Yara International
- Seadrill
- Norsk Hydro
- Telenor
- REC
- XACT Derivat Bull
- XACT Derivat Bear
- PGS
- DNB Nor

10 største meglerhus (prosent av omsetning:
- SEB Enskilda
- Nordnet Bank
- Dnb Nor
- Handelsbanken
- ABG Sundal Collier
- Carnegie
- First Securities
- Morgan Stanley
- Nordea
- Netfonds

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.