NA24.no

- Kosmetisk kirurgi er overraskende billig i Norge

Foto: Zsolt Benko (Getty Images/Hemera)
Sist oppdatert:
Mange bruker ferien på å gi utseendet et løft.

- Sammenlignet med prisnivået på andre varer og tjenester i Norge og utlandet, er kosmetisk plastikkirurgi i Norge overraskende rimelig, sier Eystein Hauge, medisinsk direktør og spesialist i plastikkirurgi ved Teres Medical Group, til Nettavisen NA24.

Tiden fram mot sommerferien er travel for mange plastiske kirurger, og Hauge forteller at de opplever den samme økte pågang innen plastikkirurgi som det treningssentrene gjør i tiden fram mot sommeren.

Av konkurransemessige hensyn ønsker ikke Hauge å gå inn på hvor mange pasienter de opererer i tiden frem mot, og i løpet av, sommeren, men fra sentralt hold får Nettavisen NA24 opplyst at de anslår å ha en økning på om lag 15 til 20 prosent i tiden før ferier.

- Gir ikke rett til sykemelding
Foruten lette sommerklær, som gjør folk blir mer bevisst på hvordan de ser ut under klærne, gjør skatte- og feriepenger at folk har bedre råd til å kunne utføre kosmetiske oppgraderinger, mener kirurgen.

- Kosmetiske plastikkirurgiske operasjoner gir ikke rett til sykemelding. Det betyr at mange finner det hensiktsmessig å benytte ferien til å restituere seg etter kirurgi, sier Hauge.

Det foreligger lite data om forekomsten av plastisk kirurgi i Norge, men spesialklinikkenes stadig økende overskudd vitner om at det blir stadig mer populært å fikse på utseendet. Til Nettavisen NA24 forteller Hauge om at deres privat plastikkirurgisk praksis vokser med omlag 5 prosent hvert år.

- Av alle våre kosmetiske inngrep holder brystforstørrelse med silikonproteser stand som den mest populære prosedyren. Fettsuging av mage og flanker samt bukplastikker, det vil si fjerning av overskuddshud på magen, følger etter på listen, opplyser Hauge.

- Begrenset å spare på å dra utenlands
Tross større aktivitet på norske klinikker melder Plastikkirurgi.nu om at stadig flere skandinavere har valgt å reise til utlandet for å gi utseendet et løft de siste årene, da prisene på kosmetiske operasjoner generelt sett er lavere, opp mot 50 prosent rimeligere melder nettstedet.

Dette mener Hauge er en myte.

- Det er begrenset å spare på å dra utenlands. Dette, sammenholdt med nordmenns generelt gode råd, gjør at det er begrenset med «plastikkirurgisk turisme» fra Norge, sier han.

Kirurgen mener videre at nordmenn vet at det norske helsevesenet har et fokus på pasientsikkerhet før, under og etter kirurgi og at det er generell viten at mange utenlandske klinikker ikke er i nærheten av å kunne tilby den samme oppfølgingen.

- Jeg tror videre nordmenn flest er så fornuftige at de ser verdien av å kunne bli fulgt opp av kirurgen som har operert dem, både denne uken, neste måned og neste år ved behov, sier Hauge.

- Alvorlige blødninger og infeksjoner
Trass strenge krav til pasientsikkerhet er det mange som ikke er fornøyd med resultatet etter en plastisk operasjon.

En rapport for private helsetjenester, utarbeidet av Norsk Pasientskadeersataning (NPE), viser at de i perioden 2009 til 2012 ble mottatt 137 klager på kirurger som hadde utført plastiske inngrep. 87 prosent av disse var fra kvinner.

I samme periode behandlet NPE 115 klager på kirurgiske og kosmetiske inngrep. Av disse ga de 39 medhold, mens 55 fikk avslag. lar man seg operere i utlandet faller klageretten til denne instansen bort.

- Hovedproblemet med å la seg operere utenlands er knyttet til manglende oppfølging og vansker med å reklamere for å få utført en korreksjon, eventuelt refusjon av kjøpesum, dersom resultatet har blitt dårligere enn forventet. Alle seriøse plastikkirurgiske klinikker i Norge bruker en standard kontrakt utarbeidet av Forbrukerombudet og Norsk forening for estetisk plastikkirurgi i fellesskap. Det gir forutsigbare rettigheter også i etterkant av kirurgi, noe man i praksis fraskriver seg ved å dra utenlands, sier Hauge.

- Dessuten forekommer dessverre alvorlige blødninger og infeksjoner med bakterier vi i stor grad er forskånet fra å ha i Norge. Det overrasker meg fortsatt at noen nordmenn velger å legge seg under kniven på en fremmed klinikk i Baltikum for å spare et par tusenlapper på et inngrep som endrer kroppen for alltid, mens en samtidig ville tenke seg om to ganger før en dro dit for å kjøpe bruktbil, fortsetter han.

- Blinke noen varsellamper
Kirurgen understreker imidlertid at man skal være varsom med å omtale utenlandske klinikker negativt på generelt basis.

- Det er mange flinke plastikkirurger der ute og mange flotte klinikker. Fellesnevneren er imidlertid at prisnivået da vil være norsk eller høyere. Blir man lokket av halv pris til en klinikk i Tallinn bør det blinke noen varsellamper, sier han, og påpeker at en må tenke gjennom om hvilke muligheter en har for oppfølging og eventuell reklamasjon.

- Sørg for å få inspisert de faktiske operasjonsfasilitetene før inngrepet, ikke bare konsultasjonskontoret, fortsetter han, og tipser samtidig om at det kan være lurt å sjekke med den anerkjente internasjonale plastikkirurgiske foreninger som ISAPS International Society of Aestetic Plastic Surgeons (ISAPS), før man legger seg under kniven utenlands.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere