NA24.no

STÅR SAMMEN: – Dette er et viktig forslag for mer åpenhet. Forslaget vil sikre at vi kjenner til oppdragsgivere og kundeforhold hos dem som får størst makt i norsk politikk.
STÅR SAMMEN: – Dette er et viktig forslag for mer åpenhet. Forslaget vil sikre at vi kjenner til oppdragsgivere og kundeforhold hos dem som får størst makt i norsk politikk.

- Krever mer åpenhet om kundene

Sist oppdatert:
Nå setter opposisjonen på bremsene.

STORTINGET (Nettavisen): Opposisjonen legger tirsdag frem et forslag om å stramme inn PR-bransjens innflytelse.

Det vil utvide opplysningsplikten i stortingsregisteret til å gjelde regjeringsmedlemmenes og statssekretærenes tidligere oppdragsgivere i jobber de har hatt med å fremme politiske eller næringsmessige interesser.

PR-bransjen, anført av First House, har fått mye kritikk for sitt hemmelighold de siste ukene.

Ønsker mer åpenhet
– Vi ønsker mer åpenhet for å opprettholde den allmenne tilliten til politikken, og hindre en utvikling hvor politikken kan kommersialiseres. Hemmelighold og manglende åpenhet hos nye statsråder og statssekretærer om kundeforhold de har hatt for å fremme politiske eller næringsmessige interesser, kan med rette eller urette så tvil om politikkens integritet, sier stortingsrepresentant Martin Kolberg.

Han viser til at spørsmålet ble aktualisert etter at blant annet landbruksministeren og flere statssekretærer i regjeringen Solberg ikke ønsket eller hadde anledning til å offentliggjøre navn på sine oppdragsgivere.

- Fremtidige utnevnelser
– Vårt forslag vil ikke få konsekvenser for sittende statsråder og statssekretærer. Men forslaget vil gjelde fremtidige utnevnelser. Vi har et regelverk i dag som ivaretar forhold når folk fra regjeringssystemet går av. Da behandler Karanteneutvalget eventuell karantenetid og saksforbud. Vårt nye forslag skal ivareta åpenhet når man tiltrer som øverste ledere i et departement i fremtiden, sier Kolberg.

– Vi ønsker mer åpenhet for å opprettholde den allmenne tilliten til politikken, og hindre en utvikling hvor politikken kan kommersialiseres, sier Kolberg.


Opplysningsplikt
Statsrådene og statssekretærene skal, dersom det nye lovforslaget vedtas, registrere hvem man har hatt som tidligere oppdragsgivere de to siste årene før de trer inn i regjeringen, i den lovpålagte registreringsordning i Stortinget.

– Grunnen til at vi har valgt å gjøre det på denne måten, er at dagens inhabilitetsregler ikke ivaretar at allmennheten får kunnskap om hvilke bindinger som foreligger og eventuelle interessekonflikter. Et lovforslag om opplysningsplikt om tidligere oppdragsgivere eller næringsinteresser vil derfor være et nødvendig supplement til gjeldende inhabilitetsregler, sier han, og viser til at det legges opp til at opplysningsplikten skal omfatte «tidligere oppdragsgivere», uavhengig av om oppdragsgiveren har betalt for bistanden eller ikke, sier Kolberg.

- Avhengig av åpenhet
Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, forklarer det slik:

- Et demokrati er avhengig av åpenhet. Vi ønsker en større åpenhet om hvilke bindinger og interessekonflikter landets øverste politiske ledelse kan ha, sier Solhjell - og fortsetter:

- Dette er et viktig forslag for mer åpenhet. Forslaget vil sikre at vi kjenner til oppdragsgivere og kundeforhold hos dem som får størst makt i norsk politikk. Jeg vil særlig utfordre Venstre, som ofte har støttet SV om åpenhet, til å stemme for forslaget.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere