- KrF fører ikke til frelse, men fortapelse

BURSDAG: For seks dager siden feiret regjeringen ett års samarbeid. - Nå bør de konsentrere seg om Venstre, mener Jan Arild Snoen.

BURSDAG: For seks dager siden feiret regjeringen ett års samarbeid. - Nå bør de konsentrere seg om Venstre, mener Jan Arild Snoen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Partiet er gift for regjeringen, mener Høyre-mann.

22.10.14 11:25

Regjeringen har akkurat feiret ettårsdag og lagt frem sitt første statsbudsjett fra bunnen av.

Nå skal det forhandles med KrF og Venstre.

I en rekke saker, som i friskoledebatten og økt grense for netthandel, setter KrF seg på bakbena.

Les Stavrum: Fri netthandel til 350 kroner

Kommentator i Minervanett, Jan Arild Snoen, mener dette er hovedgrunnen til at KrF får bremse regjeringen i en rekke saker:

- Redd KrF glipper til Ap

- Høyre er gjennomgående ettergivende – noe som gir KrF mye makt.

- Dette er et valg Høyre har tatt for å sikre seg makten. For Erna er det viktigst å sikre seg gjenvalg i 2017 - og det mener hun og den øvrige Høyre-ledelsen best oppnås med KrF på laget, sier Snoen.

- Resultatet blir et Høyre som gjennomgående er ettergivende overfor KrF. Det er mer sannsynlig at KrF - enn Venstre - glipper til Ap. Derfor får de gjennomslag, sier Snoen.

HARDE BUD: Jan Arild Snoen er ikke nådig overfor det han mener er Høyres ettergivende KrF-linje. Foto: Minerva


- Gift for regjeringen

Snoen bruker sterke ord:

- Jeg har sagt det før, og gjentar det gjerne: KrF er som gift for regjeringen. Å legge seg på linje med KrF fører ikke til frelse, men fortapelse, fordi det hindrer regjeringen i å sette egne spor.

Snoen mener regjeringen bør satse på flertall med Venstre uten KrF:

- Jeg mener beste mulighet for å vinne gjenvalg i 2017 er ved å kunne vise til politiske reformer og en endret politikk. Det ser vi foreløpig ikke mange tegn til.

- Dette er et spill

- Hvordan synes du KrF fremstår?

- Jeg anser de ikke som sutrekopper, selv om de kjefter og fremstår som misfornøyde. Vi ser et parti som utnytter sin makt- og vippeposisjon. Hvor langt får de gå, blir det store spørsmålet. Dette er spill og maktkamp, sier han.

Snoen er aller mest irritert over at regjeringen gir etter - selv der det ikke er nødvendig:

- Det som irriterer meg mest, er at Høyre også gir etter for KrF i saker hvor de har flertall, som i friskoledebatten. De vil ikke ha noen konfrontasjon overhodet, ser det ut til.

- Når det gjelder å øke den momsfrie grensen for netthandel fra 200 kroner til 500 kroner er det mer usikkert hva Venstre vil gå for. Så det er en annen type floke for regjeringen, understreker Snoen.

- Dette er den store testen

Den store testen mener Snoen er utfallet av budsjettforhandlingene:

- Det er den første store prøven. Hva som kommer ut av forhandlingene, blir styrende for de neste årene. Hvis KrF og V klarer å nulle ut mye av endringene, vil ikke regjeringen få til noe særlig, mener han.

- Hva oppnår KrF med å være misfornøyde og kjefte?

- De får mer KrF-politikk. Men hvis tonen blir for skarp, og den gode tonen mellom de fire blir for sur, kan det undergrave klimaet. Dermed kan det bli politiske kriser. Også i Venstre har det vært sterke ord særlig knyttet til det de mener er slett miljøprofil, mener Snoen.

Minervanett er et politisk tidsskrift, som opprinnelig var studentavisen til Den Konservative Studenterforening (DKSF), som fortsatt eier dem.

De unges budsjettkrav

Ungdomspartiene til KrF og Venstre legger også et sterkt press på sine moderpartier og regjeringen - med hver sine kravlister.

Les også: - De glemmer at de er i mindretall
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag