NA24.no

- Krisen er ikke over

Sist oppdatert:
Nordens ledende banksjef tror vi bare er halveis i kredittkrisen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Kredittkrisen er ikke over. Det skal fortsatt rapporteres om tap, sier konsernsjef i Nordea, Christian Clausen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Nordea la onsdag frem årsrapporten for 2007, som viser et rekordresultat på 3042 millioner euro, en økning på tre prosent.

Men den internasjonale uroen på finansmarkedene som slo til for fullt fra fjorårets sommer, rufset det også til for Nordea mot slutten av året:

Sammenlignet med fjerde kvartal i 2006 gikk resultatet ned med 13 prosent til 764 millioner euro.

- Ser bare konturene
Likevel er Clausen strålende fornøyd og takker det han kaller konservativ risikostyring og bankens beskjedne påvirkning av markedsuroen for tallene.

- Vi har håndtert kredtittkrisen på en god måte, og har ikke vært eksponert mot subprime, sier han.

Men det nye året har startet svært turbulent med kraftig uro i de internasjonale aksjemarkedene

Overraskelsen var derfor stor da Dagens Næringsliv for kort tid siden slo opp at konsernsjefen proklamerte at kredittkrisen allerede var over.

- Det var overskriften ja, men leser du lenger ned i saken sier jeg at man nå begynner å se konturene av krisen og realitetene som kommer, forklarer han.

Han sier krisen kan koste 250 milliarder dollar, og påpeker at vi i dag bare halvveis.

- Usikkert 2008
Nordea-sjefen innrømmer at usikkerheten for 2008 er stor, og frykter for videre vekst dette året:

- Det som kan forhindre vekst er primært resesjon i USA. Det blir klarere jo lenger frem vi kommer, sier han.

Konsernsjefen mener det er positivt at folk fortsetter å låne penger som aldri før. Samlede utlån steg med 14 prosent i Nordea i fjor.

- Det er godt aktivitetsnivå over hele vårt geografiske område, sier han.

Nordea har blant annet profilert seg sterkt med førstehjemslån til unge boligkjøpere, og Clausen sier denne strategien fortsetter. Antall Privat Banking kunder, den rikeste og mest eksklusive kundemassen i banken, som neppe har behov for førstehjemslån, steg likevel med 16 prosent i fjor.

- Ingen store renteendringer
Netto tilbakeføringer av tap på utlån var 60 millioner euro. Om dette skriver banken følgende i årsrapporten: «Dette gjenspeiler fortsatt høye tilbakeføringer og et begrenset behov for nye nedskrivninger. Kvaliteten i kredittporteføljen er fortsatt høy.»

Nordea forventer ingen store renteendringer i løpet av dette året. Banken tror BNP-veksten vil avta i hele Norden i 2008, men spår at den fremdeles vi ligge på over 2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere