*Nettavisen* Økonomi.

- Krisen inn i en ny fase

For tidlig å se ny oppgang allerede nå, mener Handelsbanken.

- Forventningen om at en bunn skal nås innen sommeren, slik vi så for oss i fjor høst, virker nå som en fjern drøm, skriver Handelsbanken i sin konjunkturrapport som ble sluppet mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets tror krisen i verdensøkonomien nå er på vei inn i en ny fase. Lyspunktene som har kommet fra amerikanske nøkkeltall har skapt optimisme, men Mork tror likevel ikke at resesjonen er over med det første.

For tidlig å se oppgang
- Betyr dette at resesjonen snart er over? Vi tror heller den er på vei over i en ny fase. La oss kalle den Fase 3, skriver Mork.

Han peker på at man før kollapsen til Lehman Brothers var inne i det som var en finanskrise. I løpet av vinteren har man vært inne i en global resesjon, og nå er man på vei inn i det som er normal resesjonsdynamikk.

- Ikke bare er det for tidlig å se ny oppgang; vi må også vente fortsatt fall i det generelle aktivitetsnivået i flere måneder ennå. For den generelle resesjonsdynamikken har ennå ikke gjort seg ferdig, skriver Mork, og peker på at de dårlige nyhetene ikke er over.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Venter dårlige nyheter
Handelsbanken tror ikke sysselsettingsfallet i USA er over, og frykter også at ledigheten i Vest-Europa for alvor vil begynne å øke fremover. I tillegg ser økonomene i Handelsbanken for seg en negativ virkningsspiral mellom realøkonomi og finansinstitusjoner hvor bankene strammer inn for mye - noe som svekker kundene ytterligere.

- Slik vil veksten trolig forbli negativ i det meste av verden i flere måneder ennå, selv om den ikke blir fullt så negativ som i fjerde kvartal i fjor og (presumptivt) første kvartal i år, fortsetter Handelsbanken.

Frykter Japan-fellen
Økonomene ser for seg tre mulige scenarier for verdensøkonomien fremover. Det ene er full opprydding og en sunn gjeninnhenting. Dette er det mest positive utfallet, men oppryddingen vil koste mye og er beheftet med stor usikkerhet. Den største usikkerheten er om man klarer å rydde godt nok opp i det amerikanske finanssystemet. Hvis man ikke klarer det, eller regulerer det for mye, frykter Handelsbanken at USA kan gå i Japan-fellen.

- Resultatet blir da lett bli det samme som i Japans «tapte tiår»: «Zombie»-banker, som i realiteten er underkapitalisert, fortsetter å finansiere «zombie»-kunder som egentlig ikke er levedyktige, dels på grunn av politisk press og dels for å unngå regnskapsmessige tap som følge av kundens konkurs. Dermed blir det fortsatt vanskelig å finne finansiering til fundamentalt sunne prosjekter og aktører, skriver Mork.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det siste alternativet man kan se er en global depresjon, men dette regner Handelsbanken som minst sannsynlig.

AS Norge snart på fote
For norsk økonomi er hovedscenariet en resesjon i 2009, med en tilhørende gjeninnhenting i 2010. For 2009 anslår Handelsbanken at fastlands-BNP ender på -0,9 prosent, men at dette stiger til 2,3 prosent neste år. Inflasjonen skal, ifølge hovedscenariet, helt ned på 1,3 prosent i år. Kjerneinflasjonen vil ligge på 1,7 prosent neste år, spår Handelsbanken.

I 2011 vil kjerneinflasjonen igjen være oppe på mer normale 2,5 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.