*Nettavisen* Økonomi.

- Krisen rammer alle

Verdensbanken mener direkte økonomisk stimuli er medisinen for å komme ut av finanskrisen.

Litteraturhuset (NA24): - Folk blir fattigere under finanskrisen, og det rammer også utviklingslandene, sier sjeføkonom Justin Yifu Lin i Verdensbanken til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Lin, økonomiprofessor Kalle Moene og minister Erik Solheim diskuterte finanskrisen sett i et utviklingsland-perspektiv, mandag.

Alvorlig
Kineseren Lin har doktorgrad i økonomi fra universitetet i Chicago, og han tok turen til Oslo denne uken for å møte politikere, og diskutere finanskrisen.

- Finanskrisen er den alvorligste nedturen siden den store desperasjonen, sa Lin i sitt foredrag på Litteraturhuset.

Han sier man i begynnelsen trodde utviklingsland ville unngå i bli påvirket.

- Fordi man der hadde en så liten finanssektor, og ikke var eksponert mot subprimemarkedet i USA som strandet, sier han.

Men pengetørken rammer også utviklingsland, kanskje kraftigere enn i vestlige land siden pengebehovet er sterkere.

Han trekker fram at nedgangen i eiendom og på aksjesiden er like ille som på 30-tallet, og stater må spille en viktig rolle, markedet klarer ikke dette alene, sier han.

Han tror bunnen blir nådd i år, og at markedet begynner stige i 2010.

Må ledes
Sjeføkonomen sier den monetære politikken må ledes. Men at den ikke trenger være effektiv nok for å komme ut av elendigheten.

- Ved innsprøytning av penger i økonomien gir det inflasjonseffekt, og skattene øker i de fleste land. Dermed kan slike løsninger gi feil effekt, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg utelukket ikke på NHOs nyttårskonferanse at skattelette kan bli aktuelt for folk flest. Han ville ikke si noe konkret hva som ligger i det før pakken foreligger.

Lin viser til et eksempel i Japan hvor man brukte hele syv prosent av brutto nasjonal produktet årlig i stimulans i en periode hvor økonomien stagnerte.

- Men det ga ikke riktig effekt fordi folk begynte å spare, sier han, og dermed fikk man ikke opp forbruket som skal til for å få de økonomiske hjulene i gang.

Direkte stimuli
Lin forklarer at Kina hadde en gjennomsnittlig vekst i sin økonomi i perioden 1979-2002 på hele 9,3 prosent. Alle mente at denne veksten ikke kunne fortsette forteller Lin som også har vært økonomiske rådgiver for den kinesiske regjeringen.

Landet begynte å investere i infrastruktur som ble sett på som den største flaskehalsen i landet. Eksempelvis var det 10.000 kilometer motorvei i landet i 1998. Regjeringen definerte motorveier som en flaskehals som hindret videre vekst.

- Ingen forventet en at veksten skulle fortsette i dette tempoet i økonomien, sa Lin.

I perioden 2002-2007 var veksten 9,2 prosent, og det var bygget 60.000 kilometer med motorvei. En kraftig forbedring av infrastrukturen skapte vekst.

- Man må stimulere gjennom å løse og åpne flaskehalser. Derfor kunne Kina øke sin produktivitet og vekst i denne perioden gjennom direkte stimuli, sa han.

Utenlandsgjelden gikk også ned som en funksjon av det kraftig økte brutto nasjonalproduktet. (BNP).

Klikk på bildet for å forstørre.

Dårlig styring
Professor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo forteller at Verdensbanken alltid ber myndighetene om hjelp når det butter i veksten.

- Det vi i dag kaller finanskrisen er egentlig bare dårlig styring i finanssektoren, spesielt i USA. Den svakeste linken er at den største linken er ødelagt. Dette er urettferdig mot utviklingsland som aldri har vært en del av denne krisen, sier han.

Nordeas senioranalytiker Eric Bruce er enig med Lin at man bør investere i infrastruktur i Norge, og at det ligger i pakken fra regjeringen som kommer i januar.

- Det handler om å skape samfunnsøkonomisk lønnsomhet, men ikke det alene, sier han, og legger til at skattelette i seg selv ikke er det beste virkemidlet.

- Når kommer bedringen?

- Vi har sett en liten bedring med lavere rente på kreditt allerede. Men det vil ta lang tid, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag