*Nettavisen* Økonomi.

- Krisen som skapt for oss

Foto: Scanpix

Elkjøp-sjefen spår harde tider i elektronikkbransjen.

09.01.09 08:04

- Jeg tror mindre aktører kommer til å slite skikkelig tungt i år. Jeg er helt sikker på at vi garantert vil se konkurser i bransjen i 2009, men for vår egen del ser det ikke like stygt ut. På en måte er dagens marked som skapt for Elkjøp, sier administrerende direktør i Elkjøp, Henrik Bjønnes, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han poengterer at kundene blir mer og mer opptatte av pris, og at mange små aktører ikke står overfor de samme innkjøpsavtalene som de største aktørene i bransjen.

Vanskelig å spå
Det er nemlig ikke alle som kan selge en 42 tommers flatskjerm-TV til under 5.000 kroner. Det er en av varene som har stupt i pris det siste året. Prisene på flatskjerm-TV stupte om lag 20 prosent i fjor. Men nå kan kronen ødelegge prisfesten.

- Kjedene har ikke mye fortjeneste på salg av en flatskjerm-TV. Det fører oss til neste spørsmål - vil noen av dem forsvinne fra markedet eller gå konkurs? spør Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen, tidligere kjent som EE-bransjen.

Og han svarer selv:

- Det er ufattelig vanskelig å gi noen prognoser for 2009. I Norge har vi mange kjeder og frittstående forhandlere innenfor forbrukerelektronikk. De vanskelige tidene virker også inn i denne bransjen, og konkurser og nedleggelser truer nok noen av aktørene, sier Andersen til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Høyere priser
For selv om kanskje desember og starten av januar har gått på det jevne for flere av aktørene i bransjen, kan de mindre kjedene og de frittstående forhandlerne merke at også valutaspøkelset trer frem fra skapet.

Siden i sommer har kronen eksempelvis svekket seg over 20 prosent mot euroen, og også mot dollaren har den svekket seg kraftig. Isolert sett tilsier det høyere kostnader for kjedene, og noe av dette vil også veltes over på norske forbrukere.

- Det er ikke så vanskelig å legge sammen en pluss en her. Så å si alt av forbrukerelektronikk importere, så det vil nok få en effekt på prisene. Vi kan imidlertid oppleve en forskyving her, fordi leverandørene også har noe lager i Norge, sier Bjønnes i Elkjøp.

Euroen i 9,50
Hos Expert er tankegangen den samme.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Med en krone som er vedvarende så svak som nå, kan vi ikke utelukke at dette vil få effekt på prisene. Alt annet ville vært naivt å tro. Vi prøver imidlertid å se en vedvarende trend, for i øyeblikket hopper kronen opp og ned hver dag, sier kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim til NA24.

Torsdag står kronen i 9,50 mot euroen. Den har vært oppe i nærmere 10,20, men var nede i 7,8 i august i fjor.

Verken Expert eller Elkjøp melder om dårlig salg i desember og hittil i januar. Elkjøp melder om rekordbillig januarsalg og er til nå svært godt fornøyd med salget.

- For vår del har vi lagt bak oss en desembermåned som vi er veldig godt fornøyd med. Salget var klart opp mot fjoråret. Vi har også sett en god start på januar, men vi ser de negative tendensene i markedet, sier Bjønnes.

Fem prosent ned
Han ser også litt i spåkulen for 2009, men mener han er av de mest optimistiske i bransjen.

- Elektronikkbransjen er ned 10 prosent fra 2007 til 2008, og vi tror i år på et fall på fem prosent fra 2008-nivå. Da snakker vi omsetning, og totalmarkedet for vår bransje, sier han.

Stiftelsen Elektronikkbransjen vil komme med sine konkrete anslag og prognoser for 2009 i februar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag