NA24.no

- Krisepakke er altfor negativt

(NA24)
Sist oppdatert:
Ikke bare krakk og krise, mener bedriftsleder.

OPERAEN (NA24): - Jeg liker ikke navnet krisepakke. Det er altfor negativt. Bildet for næringslivet er slett ikke så galt som det har blitt framstilt de siste månedene, sier Steinar Haugerud, administrerende direktør i Tech-Skotselv, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Haugerud leder et 45 mann stort firma som leverer instrumentering til oljeservice-, maritime og petrokjemiske næringer.

- 2008 ble vårt beste år noensinne, og 2009 ser slett ikke galt ut. Det gjør ikke 2010 og 2011 heller. Det negative vi kanskje kan oppleve er at enkelte investeringer i prosessindustrien blir utsatt en periode. Ellers går det for fullt, sier Haugerud.

Avviser krakk og krise
Han mener at man nå har skreket krakk og krise hele forrige halvår, uten at dette er den reelle situasjonen for store deler av norsk næringsliv.

- Problemet blir at med en så omfattende negativ stemning tør mange investorer ikke gå inn å finansiere gode, nyskapende og lønnsomme prosjekter, mener Haugerud.

Han tror at regjeringens krisepakke som kommer 26. januar vil bedre situasjonen ved at stemningen kan snu.

- Da tør kanskje litt flere å si det samme som meg, håper Haugerud.

Haugerud illustrerer poenget som Jens Stoltenberg sa i sin tale på NHOs årskonferanse onsdag om at det var en stor risiko at man ville få en todeling av norsk arbeidsliv, der den ene delen fortsetter i full fart som før, mens andre deler av næringslivet nærmest stopper helt opp.

Tommy Helgerud er regiondirektør i Oslo for entreprenørselskapet NCC, et firma som for fullt har fått merke konsekvensene av finanskrisen og bråstoppen i boligmarkedet.

- Vi opplever en ganske betydelig nedgang på rundt 20 prosent i forhold til 2008. Derfor har vi avsluttet alt av innleid mannskap, og kuttet antall ansatte med rundt 10 prosent, forteller Helgerud.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Helgerud er klar på at effektene av regjeringens krisepakke ikke vil slå inn før etter seks til ni måneder.

- Pakken kommer for sent til at det er mulig å opprettholde det samme antall ansatte i bransjen. Derfor vil tiden framover bli tøff for mindre firmaer og selskaper som ikke har muskler til å holde pusten så lenge som det er nødvendig. Derfor er det de sterkeste og mest tilpasningsdyktige som vil overleve, mener Helgerud.

NCC-direktøren mener det også er en stor utfordring å tilpasse antallet ansatte til riktig nivå slik at man kan være klar når markedet snur.

- For byggemarkedet vil snu. Det er bare et spørsmål om når. Da må man stå klar til å være på offensiven, fastslår Helgerud, som understreker at nedgangen ikke har vært like stor på anleggssiden.

Turistrabatt
En bransje som står midt mellom byggebransjen og offshore- og oljeservicenæringen er hotellbransjen.

Direktør og eier av Selbusjøen Hotell og Gjestegård, Arild Øien, er ikke videre pessimistisk for bransjen i 2009.

- Vi merker at ordrene kommer senere og senere inn, men folk skal fortsatt møtes. Vi merker også at firmaer tar styremøter og ledermøter i Norge heller enn i utlandet, forteller Øien.

Hotelldirektøren er klar på at det vil bli en nedgang i år, men norsk hotellbransje får dette året svært god hjelp av den lave kronekursen.

- Målt mot euro får utenlandske turister betydelig rabatt gjennom kronekursen. Norge er også et attraktivt land å feriere i så sommersesongen kan bli bedre på grunn av dette, mener Øien.

- Men vi må være realister, og derfor tar vi våre forbehold, skjerper kvaliteten og gir gode pristilbud. Vi budsjetterer for inneværende år på samme nivå som i 2006, forteller Øien.

- Det er jo ikke så galt?

- Nei, slett ikke, sier Øien.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere