NA24.no

- Kriser er børsdynamitt

Sist oppdatert:
Men atomprøvesprengning fra diktaturet i Nord-Korea er ingen krise, skal vi tro tabloidene.

Les NA24 på mobil

Når verken VG eller Dagbladet har Nord-Koreas prøvesprengning på forsiden, er det ingen krise, mener ekspert.

- Det er litt vanskelig å utrope prøvesprengningen til noen krise. Det fører ikke til noen uro i opinionen. Det er verken på forsiden av Dagbladet eller VG i dag, og da er det ikke godt nok stoff for opinionen. En krise er noe som utløser frykt i opinionen, sier Trym Riksen, forvalter i Storebrand, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

At det er førstesiden i Aftenposten, slik Nord-Koreas angivelige atombombeprøvesprengning er i dag, holder ikke til å kalle prøvespregningen en krise.

- Lodder stemningen
- Jeg tror VG og Dagbladet er flinkere til å lodde stemningen, mener Riksen.

Riksen mener det må en skikkelig krise før det faktisk får noen følger på børsen. Han er usikker på om prøvesprengningen kan kalles noen krise. Fugleinfluensaen lå an til å bli en krise, den hadde kimen i seg, men det ble aldri noe av det.

Faktiske kriser de siste årene har vært terrorbombingen i Madrid og i London, fordi begge ble knyttet til 11. september, og også forberedelsene til invasjonen av Irak.

Les også: Trym Riksens NA24-blogg

- Smell i selvsikkerheten
Det ble også børsuro etter disse krisene.

- Ved kriser selger de mest usikre først. Etter at de har solgt får man ny dynamitt rundt tilbud og etterspørsel av aksjer, som skaper godt klima for kursvekst etter kriser. På kort sikt er det urolighet og børsfall etter kriser, på lengre sikt er det grobunn for godt børsklima. Årsaken til at det blir godt børsklima er at du får ristet fra usikre aktører fra markedet, sier Riksen.

Og når tabloidene reflekterer krise i opinionen, selger de usikre aktørene aksjene.

- Opinionen får en smell i selvsikkerheten, forklarer Riksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere