NA24.no

- Kritisk for Telenor

Sist oppdatert:
- Vi følger utviklingen i Telenor-saken meget aktivt, sier Sylvia Brustad.

Telenor ble i forrige uke dømt til å betale 11,6 milliarder kroner i en rettssak i Sibir. (se faktaboks) Det fikk næringsminister Sylvia Brustad til å reagere.

NA24 - din næringslivsavis

Brustad bestemte seg for å sende brev til Russlands førstevisestatsminister Zubkov, og Brustad sier til NA24 at russiske myndigheter mottok brevet i går, torsdag.

Men Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg er ikke fornøyd, og mener regjeringen gjør for lite. Overfor NA24 forlagte Korsberg at statsminister Jens Stoltenberg involverer seg i saken for å trygge Telenors verdier. Han mente at Brustad var altfor passiv i saken.

LES MER: Krever svar i Telenor-striden

- Meget aktiv
- Hvis det er å være passiv, å sende brev til førstevisestatsministeren i Russland, i en sak som er kjempeviktig for Telenor, det er ikke riktig. Det er å være meget aktiv, sier næringsminister Sylvia Brustad (Ap) til NA24.

Brustad sier at det er helt naturlig at hun som ansvarlig for statens eierskapsavdeling henvender seg til sin kollega.

- Jeg diskuterte Telenor-saken med Zubkov i oktober i fjor. Jeg delte mine bekymringer med ham da som nå. De russiske myndighetene er godt kjent med regjeringens syn på saken. Vårt anliggende er å trygge Telenors verdier mens prosessen går sin gang, forklarer Brustad.

Næringsministeren sier at hun er i tett dialog med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre om saken.

- Vi er i en kritisk fase når det gjelder Telenor, og regjeringen mener vi gjør det som er riktig nå. Zubkov kommer også til Norge i mai, og da har vi en ny mulighet til å ta opp saken, litt avhengig av utviklingen. Vi er alt annet enn passive, vi er meget aktive, fastslår Brustad.

- Må trygge Telenors verdier
Hun vil overhodet ikke spekulere i sakens utfall, eller om Telenor kan bli tvunget til å betale nesten 12 milliarder kroner før saken når russisk høyesterett.

- Men vi er selvsagt innstilt på å trygge Telenors verdier mens rettsprosessen går sin gang. Jeg håper det er mulig å finne en løsning, sier Brustad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Er det uproblematisk at dere forsøker å påvirke en rettslig prosess som foregår i Russland?

- Vi blander oss ikke inn i selve rettsprosessen. Men det er ingen tvil om at dette er en kritisk fase. Det er vi bekymret for, og da er det naturlig for meg, som eierminister, å henvende meg til min kollega i den russiske regjeringen. Det å ta det opp saken på politisk nivå, er ikke blande seg inn i rettsprosessen. Men det er viktig at våre kollegaer er meget oppmerksom på saken, og vi håper selvsagt at de følger det opp, forklarer Brustad.

- På hvilken måte da?

- Det må være opp til dem. Når vi tar saken opp med Zubkov, så regner vi med at han tar tak i denne saken på egnet måte. Hvordan de russiske myndighetene gjør dette, må de avgjøre, sier Brustad.

- Bekymret
- Hva kan du si om innholdet i brevet?

- Det som står er at vi er bekymret, og at vi er opptatt å trygge Telenors verdier mens rettsprosessen går sin gang. Saken er inne i en krevende fase, og det er viktig at den også følges politisk, mener Brustad.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere