NA24.no

- Kronen er ingen trygg havn

(Scanpix/Montasje)
DnB Nor Markets tror det tar lang tid før kronen er tilbake til «normale» nivåer.

Den norske kronen vil ikke være noen trygg havn fremover, skriver DnB Nor Markets i sin rapport Økonomiske utsikter.

NA24 - din næringslivsavis

Kronekursen har utviklet seg sterkt så langt i år, og mange har utpekt vår valuta til å være en trygg havn. Det avblåser DnB Nor Markets.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ingen trygg havn
- To viktige faktorer som har blitt trukket frem i denne sammenheng er god utvikling i norsk økonomi relativt til andre vestlige økonomier, samt Norges sterke statsfinanser, skriver Camilla Viland, valutaanalytiker i DnB Nor Markets.

- Vi er enige i at dette er faktorer som støtter opp under den norske kronen, men tror kronemarkedet er for lite og har for lav likviditet til at valutaen kan bli ansett som en trygg havn. En annen faktor som vi mener gjør den norske kronen uegnet som trygg havn er valutaens høye korrelasjon med oljeprisen, fortsetter Viland.

Hun spår at kronen vil styrke seg noe mot euro i løpet av det neste året, og ende på 8,40 kroner. Likevel vil det ta tid før vi er tilbake til et «normalt» nivå for kronen, ifølge Viland. Hun tror ikke vi er tilbake på 8,00 kroner før i 2012.

- Vi skal ikke langt tilbake for å se at utenlandske investorer flyktet norske markedet når usikkerheten var spesielt stor etter kollapsen til Lehman Brothers. Også Norges Bank har tilkjennegitt at kronen ikke er noen trygg havn, noe de ved flere anledninger har uttrykt. Sentralbanksjefen har også uttalt at Norges Bank kan komme til å intervenere dersom kronen kommer ut av kontroll, skriver Viland.

Tett på oljeprisen
Hun trekker også frem at norske kroner generelt sett har styrket seg når oljeprisen stiger og svekket seg når oljeprisen faller.

- Dermed vil ikke kronen være særlig egnet som tilfluktsvaluta i usikre tider. Utsikter til lavere renter er også negativt for kronen. Vi tror imidlertid ikke det er nok til å forhindre en sterkere norsk krone. Fremover venter vi at risikoappetitten gradvis skal tilta og at oljeprisene skal stige gjennom det neste året, skriver Viland.

- I tillegg ser vi som nevnt for oss en relativt bedre utvikling i norsk økonomi enn i andre vestlige økonomier. Disse faktorene bør være positive for den norske kronen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kraftig undervurdert
Samtidig lovpriser DnB Nor den svenske kronen.

- De økonomiske utsiktene for Sverige er svake. Dermed vil trolig rentene holdes lave lenge. Dette taler isolert sett for en fortsatt svak krone, skriver Viland.

- Men kronen er allerede svært svakt sett i forhold til historiske nivåer. Den svenske kronen synes også å være kraftig undervurdert i følge våre kjøpekraftsparitetsberegninger. Dette er i seg selv argumenter som taler for at den svenske kronen skal styrke seg fremover, avslutter DnB Nor-analytikeren.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere