*Nettavisen* Økonomi.

- Kronen er kraftig underpriset

- Vi vet allerede at utlendinger begynner å snuse på norske aktiva, sier valutastrateg Magne Østnor. Foto: (DNB)

Kun et spørsmål om tid før historisk svak krone snur, mener valutastrateg.

09.12.15 15:58

Det siste året har kronekursen blitt svekket til historisk lave nivåer i kjølvannet av oljeprisfall, rentekutt og en svekket norsk økonomi.

Valutaanalytikerne i DNB Markets mener kronen er blitt kraftig underpriset og forventer at det kun er spørsmål om tid før kronen snur.

Les også: - Det er langt fra noen krise og - Asylstrømmen øker ledigheten

- Vi skal ha en vekst som dempes, ledighet som stiger og en styringsrente som kuttes. Alt det er, isolert sett, negativt for en valuta. Men, vi mener det i stor grad er innbakt i prisen allerede. Det er mye av grunnen til at kronen er så svak som den er. I tillegg, når risikoen for at det går veldig dårlig i norsk økonomi avtar, ser mange denne ekstreme prisingen av kronen og ønsker å ta del i kronestyrkingen, sier valutastrateg Magne Østnor til Nettavisen Stocklink.

For utlendinger kan norske aktiva fremstå mer attraktive, når både aktivapriser og krone har falt kraftig, fordi det gir et større potensial for verdistigning senere, poengterer Østnor.

- Vi vet allerede at utlendinger begynner å snuse på norske aktiva. Her får de en dobbel effekt. På et eller annet tidspunkt bunner aktivaprisene og kronen. Da får de både kroneeffekt og endringen i aktivaprisene.

- Valutamarkedet har endret seg enormt
Mens euroen nå koster 9,53 kroner, vil kursen om ett år være 8,90, lyder prognosen til meglerhuset.

Men først skal det i løpet av desember avholdes rentemøter i sentralbankene i Norge, Sverige og USA, som kan gi store valutasvingninger. Senest ved rentemøtet i den europeiske sentralbanken tok rentebeslutningen valutaaktørene på sengen, noe som utløste en kraftig eurostyrking.

- Det har blitt betydelige større svingninger. Valutamarkedet har endret seg enormt det siste året, men også de siste fem årene, mener Østnor, som utdyper:

- En ting er elektronisk handel, men det skjer også en fragmentering av markedet, hvor bankene ønsker å ta stadig mindre risiko. Bankene er nødt til å bygge mer kapital, det gjør at de kan ta mindre risiko på egen balanse. De er mer forsiktige og det gjør det vanskeligere for de som skal handle med motparter.

Venter store svigninger
Når sentralbankene, som tidligere har gitt gass i samlet flokk, nå skiller lag, med den amerikanske på terskelen til å heve renten, skaper det bølger i valutamarkedet,

- Posisjoneringen blitt stadig mer ekstrem de siste seks-syv årene. Investorbasen har blitt mer homogen, på den måten at alle har forventet mer lettelser i pengepolitikken. Så lenge sentralbankene har ligget samme vei, har det gått greit.

- Men det at sentralbankene er i ferd med å skille lag, man blir mer usikker på fremtiden, det kommer til å gjøre at vi ser mange flere dager med store svingninger. Ikke bare i krona, men også i de store likvide valutaene, sier Østnor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.