*Nettavisen* Økonomi.

- Kronen vil styrke seg

Foto: (Scanpix/Montasje)

Godt nytt for importglade nordmenn. Men industrien jubler ikke.

25.01.09 15:38

I romjula så det svært stygt ut for norskekronen. En euro kostet over ti kroner og dollaren hadde for lengst bikket sju kronersgrensen.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Kronen har imidlertid vunnet tilbake litt tillit i valutamarkedet, og euroen handles nå til under ni kroner. En dollar koster 6,9 kroner. Pundet er for øyeblikket helt nede i 9,55 mot kronen.

Risikoapetitt i markedene
Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, forklarer mekanismene i markedet:

- At kronen har styrket seg skyldes først og fremst risikoapetitt i markedene. Før nyttår var det mange som reduserte risiko til årsslutt, slik at risikoaktiva ble dumpet, sier han til NA24.

Han fortsetter:

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- I tillegg har oljeprisen steget noe fra bunnen i desember. Til slutt har ikke makrotallene i Norge falt så kraftig som i utlandet, og relativt sett er norsk økonomi bedre stilt med gode statsfinanser som kan stimulere vekst.

Skal styrke seg
Chen er ikke i tvil om hvordan han ser for seg den kommende tiden i valutamarkedet.

- Jeg tror kronen kan styrke seg videre, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Om kronen skulle styrke seg ytterligere, er dette i utgangspunktet positivt for importører i Norge og nordmenn i utlandet, men er desto verre for norsk eksport.

- Det er virkelig godt det også skjer noe hyggelig om dagen. Det som er dårlig for handelsnæringen, er bra for industrien. Men det bare på kort sikt, for dette varer ikke evig, sa direktør Knut Sunde i Norsk Industri da kronen var rekordsvak mot euroen i desember.

Inflasjon underordnet
Til tross for at kronen har styrket seg den siste tiden, er den importveide kronekursen fortsatt svakere enn det Norges Bank har sett for seg, og Chen poengterer at dette isolert sett taler fro færre rentekutt fra sentralbanksjef Svein Gjedrem.

- Samlet sett tror jeg likevel fortsatt at kronekurs og dermed importert inflasjon er et underordnet fokus for sentralbanken. Inflasjonen i Norge har trolig også nådd toppen og vil avta noe fremover, men den er fortsatt høy, sier han.

Kutter 50bp
Han tror Gjedrem heller følger med på hva regjeringen gjør om dagen.

- Større fokus vil nok Gjedrem ha på hvor stor stimulipakke regjeringen kommer med, og porsjonere rentekuttene deretter. Kutt på 50 basispunkter er likevel rimelig sikkert vil i februar. Eventuelt vil pakken kunne påvirke de to ytterligere kuttene senere i år som fra før er signalisert av sentralbanken, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag