NA24.no

Foto: Tommy H. Brakstad

- Kundene vil tape de fleste klagesakene

Sist oppdatert:
Det antyder Finansklagenemnda.

Etter at småsparer Ivar Petter Røeggen vant en historisk seier over DNB i Høyesterett, har Finansklagenemnda fått inn 2.933 klager på til sammen 800 sammensatte spareprodukter.

- Vi har behandlet nærmere 700 saker. Halvparten har endt med erstatningsutbetaling, helt eller delvis. Vi oppfatter at mye av det informasjonsmaterialet vi nå skal vurdere ikke inneholder feil som er alvorlige nok til å føre til erstatning, sier Harald Sverdrup, direktør i Finansklagenemnda, til Nettavisen.

Nemnda har gått gjennom den skriftlige produktinformasjonen i de enkelte produktene.

Ville ha mer

Etter dommen i saken der Ivar Petter Røeggen gikk til sak mot DNB, og vant, ba Forbrukerrådet i et brev alle banker betale tilbake til kundene som har tapt penger på de lånefinansierte produktene.

- Det er forstemmende at bare et lite mindretall av kundene har fått beskjed om at banken vil erstatte deres tap - etter Høyesteretts knusende dom, sa Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, i en melding.

LES OGSÅ: - Over 100.000 bankkunder må få tilbake penger

Høyesterett la stor vekt på at informasjonen Røeggen fikk fra banken inneholdt faktiske regnefeil i forhold til lånefinansieringen, i kombinasjon med at informasjonen var for optimistisk. De la også vekt på at Røeggen ikke var profesjonell investor, og at investeringen ble lånefinansiert. Kombinasjonen av disse tingene gjorde at avtalen ble satt til side, og at Røeggen fikk tilbake renter og gebyrer på lånet han tok opp.

Krevde tilbake alt

Røeggen-saken dreier seg om to spareprodukter Ivar Petter Røeggen kjøpte og lånefinansierte i DNB i 2000. Dette var aksjeindeksobligasjoner hvor en eventuell positiv avkastning ville avhenge av oppgang i aksjemarkedet.

Det banken i praksis gjorde var å plassere mesteparten av beløpet trygt, slik at det med renter ville være nok til å betale tilbake den originale investeringen etter seks år, slik garantien innebærer. En mindre del ble brukt til å kjøpe opsjoner som ville gi avkastning ved børsoppgang. I årene etter tusenårsskiftet var salg av garanterte spareprodukter en svært lønnsom og stor virksomhet for næringen.

Investeringen var finansiert med et fastrentelån med over 8 prosent rente.

Løpetiden var seks år. Aksjemarkedet gikk dårlig, og av en investering på 500.000 tapte Røeggen i alt cirka 230.000 kroner på lånerenter og gebyrer.

Røeggen fikk tilbakebetalt hovedstolen på 500.000 kroner, men hadde betalt renter og omkostninger på lånet. Han krevde disse kostnadene tilbakebetalt fra DNB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere