*Nettavisen* Økonomi.

- Kurderne gir aldri fra seg oljen

Foto: Lars Aarønes

- DNO opererer på usikker juridisk grunn, men kurderne vil aldri oppgi retten til å bestemme over oljen sin, mener Irak-eksperten Henrik Thune.

11.01.06 15:28

NUPI-forskeren gir dermed Det Norske Oljeselskap betinget støtte i påstanden fra selskapet om at avtalen med de kurdiske selvstyremyndighetene holder vann.

Onsdag sa en talsmann for det irakiske oljedepartementet at den nye nasjonalforsamlingen i Irak kan komme til å vedta lover som fører til at kontrakten blir annullert.

- Vi forstår ikke hva slags selskap DNO er når de investerer millioner av dollar uten å sørge for å ha regler som beskytter dem, sier talsmannen Aasim Jihad til TV 2 Nettavisen onsdag.

Kjerneområder
Henrik Thune er enig i at DNO opererer i en juridisk gråsone, men at det realpolitiske resultatet trolig blir at kurderne beholder kontrollen over oljen i de kurdiske områdene.

- Området der DNO opererer ligger innenfor det som defineres som kurdiske kjerneområder. Det er utenkelig at andre enn kurderne kommer til å bestemme hvem som får operere der, hevder han overfor TV 2 Nettavisen.

Uavklart
Samtidig er det uklart hvor mye olje som ligger i disse områdene. I områdene rundt Kirkuk, som er langt mer omstridte, er det påvist store reserver, men her er til gjengjeld den politiske situasjonen i likhet med resten av landet mer usikker.

- Det juridiske er ikke klart i det hele tatt. Grunnloven er uklar, og det finnes ulike fortolkninger av den og dype politiske motsetning. Spørsmålet om hvor mye makt som skal ligge i regionene, og spørsmålet om hvem som skal ha kontroll over nye oljefelt, er ikke avklart, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Liker DNO
Henrik Thune mener sammensetningen av den irakiske nasjonalforsamlingen etter valget i desember blir avgjørende. Dersom kurderne og sjiamuslimene får to tredjedels flertall i forsamlingen, er utsiktene lysere for DNO. Hvis ikke, vil hele den politiske situasjonen i Irak fortsatt være uklar.

- Det avgjørende spørsmålet er hvordan den politiske kabalen i Irak kommer til å se ut. Det får vi svar på om noen uker. I tillegg kommer spørsmålet om hvilke selskaper kurderne ønsker å samarbeide med i de kurdiske områdene, sier Thune.

Han mener kurderne liker småselskaper som DNO. De store oljeselskapene har store økonomiske interesesr knyttet til andre arabiske land i Midtøsten, noe som også kan påvirke hva slags forhold de vil ha til kurderne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.