NA24.no

Foto: Lars Aarønes

- Kurderne gir aldri fra seg oljen

Sist oppdatert:
- DNO opererer på usikker juridisk grunn, men kurderne vil aldri oppgi retten til å bestemme over oljen sin, mener Irak-eksperten Henrik Thune.

NUPI-forskeren gir dermed Det Norske Oljeselskap betinget støtte i påstanden fra selskapet om at avtalen med de kurdiske selvstyremyndighetene holder vann.

Onsdag sa en talsmann for det irakiske oljedepartementet at den nye nasjonalforsamlingen i Irak kan komme til å vedta lover som fører til at kontrakten blir annullert.

- Vi forstår ikke hva slags selskap DNO er når de investerer millioner av dollar uten å sørge for å ha regler som beskytter dem, sier talsmannen Aasim Jihad til TV 2 Nettavisen onsdag.

Kjerneområder
Henrik Thune er enig i at DNO opererer i en juridisk gråsone, men at det realpolitiske resultatet trolig blir at kurderne beholder kontrollen over oljen i de kurdiske områdene.

- Området der DNO opererer ligger innenfor det som defineres som kurdiske kjerneområder. Det er utenkelig at andre enn kurderne kommer til å bestemme hvem som får operere der, hevder han overfor TV 2 Nettavisen.

Uavklart
Samtidig er det uklart hvor mye olje som ligger i disse områdene. I områdene rundt Kirkuk, som er langt mer omstridte, er det påvist store reserver, men her er til gjengjeld den politiske situasjonen i likhet med resten av landet mer usikker.

- Det juridiske er ikke klart i det hele tatt. Grunnloven er uklar, og det finnes ulike fortolkninger av den og dype politiske motsetning. Spørsmålet om hvor mye makt som skal ligge i regionene, og spørsmålet om hvem som skal ha kontroll over nye oljefelt, er ikke avklart, sier han.

Liker DNO
Henrik Thune mener sammensetningen av den irakiske nasjonalforsamlingen etter valget i desember blir avgjørende. Dersom kurderne og sjiamuslimene får to tredjedels flertall i forsamlingen, er utsiktene lysere for DNO. Hvis ikke, vil hele den politiske situasjonen i Irak fortsatt være uklar.

- Det avgjørende spørsmålet er hvordan den politiske kabalen i Irak kommer til å se ut. Det får vi svar på om noen uker. I tillegg kommer spørsmålet om hvilke selskaper kurderne ønsker å samarbeide med i de kurdiske områdene, sier Thune.

Han mener kurderne liker småselskaper som DNO. De store oljeselskapene har store økonomiske interesesr knyttet til andre arabiske land i Midtøsten, noe som også kan påvirke hva slags forhold de vil ha til kurderne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere