NA24.no

- Kurshopp for Fredriksen-laks

Sist oppdatert:
De dårlige nyhetene er ute nå, sier analytiker, og spår kursoppgang for Marine Harvest.

Marine Harvest, der John Fredriksen er største aksjonær, leverte onsdag begredelige tall for andre kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Analytikerne måtte skuffet innse at laksegiganten Marine Harvest langt fra innfridde forventningene. Analytiker Samir Bendriss i ABG Sundal Collier er allikevel optimist på selskapets vegne.

- Veldig skuffende
Før dagens presentasjon var estimatene jekket solid ned, tallene kom inn enda svakere enn ventet.

- Tallene var veldig skuffende. Estimatene hadde kommet veldig ned i forkant og dette var under det man hadde fryktet, sier analytiker Samir Bendriss i ABG Sundal Collier til NA24.

- Den store overraskelsen er Chile, selskapet leverer enda dårligere enn Cermaq, som også skuffet veldig. Det er det store avviket her, fortsetter analytikeren.

- De dårlige nyhetene er ute
ABG-analytikeren er imidlertid optimistisk fremover.

- De opprettholder guidingen sin. De fleste analytikere hadde nok lagt seg i nedre ende av skalaen i frykt for videre problemer i Chile. Marine Harvest leverte et positivt bilde av sykdomsbildet og etterpørselen i Chile, som har skapt så mye usikkerhet og gitt aksjen mye juling. Slik jeg ser det er de dårlige nyhetene ute nå, og vi kan få et trøkk oppover i aksjen fremover, sier Bendriss.

Utsiktene for neste halvår ser gode ut, mener Bendriss.

- De har mye av produksjonen i fjerde kvartal, og det er begrensede volumer som kommer fra Norge. Det lover veldig bra for prisen. Da vil Marine Harvest tjene mer enn de andre selskapene, sier analytikeren.

Svake tall
Selskapet melder om driftsinntekter på 3,6 milliarder kroner i årets andre kvartal mot 3,84 milliarder kroner samme kvartal året før. Driftsresultat før verdijustering av biomasse og restruktureringskostnader utgjorde 447 millioner kroner, mot 830 millioner kroner i samme periode året før.

Før skatt endte resultatet på et minus på 154,6 millioner kroner, mot 581,7 millioner kroner.

Lavere priser – store problemer i Chile
- Hovedårsaken til svake tall er volumnedgang i Chile og prisnedgang i Norge og Chile, sa konsernsjef Atle Eide i Marine Harvest under onsdagens presentasjon.

Chileproduksjonen er viktig for selskapet, og representerer om lag 23 prosent av selskapets inntekter. Oppdrettsgiganten mener at den biologiske utviklingen i økende grad er en utfordring og det vil være nødvendig at det fra en samlet industri iverksettes strengere smitteforebyggende tiltak.

- Vi venter at utfordringene i Chile vil vedvare, men det er vår oppfatning at disse biologiske problemene kan løses av næringen og myndighetene i fellesskap. Marine Harvest har påbegynt et omfattende arbeid sammen med andre aktører for å håndtere situasjonen, sa Eide under presentasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere