*Nettavisen* Økonomi.

- Kutt i sykelønnen, øk egenandelene, fjern AFP og barnetrygden

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy mener det må gjøres kraftige grep for å hindre kraftige velferdskutt og skatteøkninger. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

- Ellers blir det kraftige skatteøkninger, advarer Høyre-stjerneskuddet.

19.05.14 19:42

- Dette er ikke et særlig hyggelig budskap, og jeg får alltid kjeft fra anonyme personer når jeg fremfører det. Det er bedre å gjøre noe nå mens norsk økonomi går bra, enn å vente til det blir tvingende nødvendig.

- Politikerne må gjøre noen tøffe grep som vil være upopulære på kort sikt, men tvingende nødvendig på lang sikt, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til Nettavisen.

Les også: Elendige nyheter for Norge

Elendige fremtidsutsikter

Uttalelsen kommer etter Nettavisens sak mandag om svært dystre fremtidsutsikter for Norge.

Staten er langt på vei teknisk konkurs, der oljefondet og andre verdier er betydelig mindre verdt enn allerede eksisterende pensjonsforpliktelser.

Samtidig flater inntektene til staten ut, mens det ifølge SSB ser ut til å være vanskelig å gjøre noe med den kraftige utgiftsøkningen.

Vil kutte kraftig

Sandøy mener en må gå ganske kraftig til verks.

- Jeg mener disse tallene understreker det perspektivmeldingen viste: At vi må reformere velferdsordningene våre nå, før det er for sent. Fortsetter vi som dette, vil det enten bety drastiske velferdskutt eller drastiske skatteøkninger for neste generasjon. Jo tidligere vi forbereder oss på dårligere tider, jo mykere blir fallet, sier Sandøy.

Sandøy mener nordmenn må belage seg på dyrere tjenester og mindre lukrative støtteordninger.

- Kan ikke være alt for alle

- Vi kan for eksempel redusere satsen på sykelønn for langtidsfravær til 80 prosent, innføre økte egenandeler i helsevesenet og behovsprøve en del ytelser, sier Sandøy.

- Hvilke ytelser bør behovprøves?

- Vi kan begynne med barnetrygden. Men jeg mener generelt at velferdsstaten i fremtiden må slutte å forsøke å være alt for alle, og i stedet være der mer for dem som trenger det mest, fortsetter han.

Pensjonsspøkelse

Høyrepolitikeren mener pensjonsreformen ikke er i nærheten av å være god nok.

- Vi kan begynne med å fjerne AFP og stille krav om å stå lenger i jobb for å få utbetalt full pensjon. Vi i vår generasjon vet at vi må jobbe lenger, men da er det riktig at også dagens 50- og 60-åringer bidrar, slår han fast.

AFP (avtalefestet pensjon) er en førtidspensjoneringsordning. Med AFP kan en i dag gå av med pensjon når en fyller 62 år, eller motta både lønn og pensjon på sine eldre dager.

Vil friste til å jobbe mer

Samtidig ønsker Sandøy å ta i bruk den berømte gulroten, ved å gjøre det mer attraktivt å jobbe.

- I Norge har vi høy sysselsettingsgrad, men i snitt jobber vi mye mindre enn for eksempel svenskene. Hadde vi hatt like høy arbeidsdeltakelse målt i timer som svenskene, hadde flere av disse utfordringene vært løst, sier Sandøy.

Dette kan enten løses ved at en får flere til å jobbe fulltid, eller at feriedager fjernes og arbeidsdagen utvides.

- Jeg tror det viktigste vi kan gjøre for å få flere inn i jobb og få flere til å jobbe mer, er å senke skattene på lave og mellomstore inntekter slik at det lønner seg for flere å jobbe mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.