NA24.no

Foto: Scanpix

- Kutt renten

Sist oppdatert:
LO har klare råd til Norges Bank.

- Det er bra at de nå har snudd og at de tar uroen og sysselsettingsutfordringene på alvor, sier sjeføkonom Stein Reegård i LO til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- Gjedrem bør kutte renten
Han mener det er overordnet positivt at Norges Bank nå ikke hever renten. LO-økonomen er også klar i sin tale på hva Svein Gjedrem og de andre i Norges Bank bør gjøre fremover.

- Jeg mener det er behov for å sette ned renten, og at usikkerheten ikke er så stor, sier Reegård med klar henvisning til at Norges Bank legger stor vekt på at situasjonen i finansmarkedene er uavklart.

- Vi venter til støvet har lagt seg
Norges Bank ville på pressekonferanse etter rentemøtet ikke gi signaler om hvor det bærer hen for styringsrenten i høst. Mens en svakere kronekurs taler for høyere rente, trekker utsikter for rentekutt hos våre handelspartnere og høye pengemarkedsrenter i motsatt retning.

Visesentralbanksjef Jan Qvigstad understreket at Norges Bank vil sitte i ro og se an utviklingen.

- Det svinger så mye fra time til time og dag for dag at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner. Vi sitter fremoverlent og vi vil se hvor vi er når støvet har lagt seg. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner nå, sa Qvigstad.

Venter gradvis lavere inflasjon
Qvigstad trakk frem at fallende produktivitet og økte lønninger er risikofaktorer som er drivere på prisveksten.

- Vi prøver å se fremover og vi tror konjunkturene har snudd. Den underliggende prisveksten ser nå ut til å være litt under 3,5 prosent og denne høsten tror vi har sett en pristopp. Vi venter at inflasjonen vil falle langsomt fra 3,5 til 2,5 prosent fremover, sa visesentralbanksjefen.

Med andre ord sier Norges Bank at de venter fortsatt at norsk økonomi vil få en behagelig tur ned fra den sterke oppgangsperioden.

Tror på myk landing
- Våre prognoser er fortsatt en myk landing i norsk økonomi, sa Qvigstad.

I LO er man bekymret over avtakende vekst hos bedriftene og at kapasitetsutnyttingen er på vei ned.

- Enkelte eksperter har snakket om en rente på 10 prosent. Hvordan vil LO reagere på det?

- Det ville vært helt uholdbart om vi kom i en situasjon med høy rente og stagnasjon i den økonomiske veksten, sier Reegård til NA24

- Politisk svikt
Han er klar på at en lav rente er et våpen mot negativ økonomisk vekst, og han er sikker på LO vil takle den situasjonen.

- Vi har virkemidlene, sier Reegård.

LOs sjeføkonom sier at finanskrisen først og fremst skyldes USA og at det har vært en politisk svikt.

- Det er resultat av politisk krefter som har drevet en uansvarlig politikk. Det har også vært en motvilje mot å regulere finansvesenet, sier Reegård.

Han mener de store budsjettunderskuddene i USA er også bekymringsfulle, og trekker frem at det amerikanske systemet er ekstra utsatt. De har ikke de samme stabiliserende kreftene som vi i Norge har.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere