NA24.no

- Kvinner burde tjene mer enn menn

- Jo høyere opp på lønnsskalaen, jo høyere er lønnsgapet mellom menn og kvinner, sier lønnspesialist Rosalia Vazquez-Alvarez i ILO
- Jo høyere opp på lønnsskalaen, jo høyere er lønnsgapet mellom menn og kvinner, sier lønnspesialist Rosalia Vazquez-Alvarez i ILO Foto: Skjermdump fra video
Sist oppdatert:
- Kvinner i Norge burde tjene tre prosent mer enn menn.

Det kommer frem i en rapport fra Internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) som er gjennomført i 38 land. 

- Menn får betalt mer enn kvinner for likt arbeid. I Europa får menn betalt fire til 36 prosent mer enn kvinner. Ofte blir dette forklart med utdanning, erfaring og antall arbeidstimer. Men selv om vi tar med disse tingene er en stor del av lønnsgapet uforklart. Jo høyere opp på lønnsskalaen, jo høyere er lønnsgapet mellom menn og kvinner, sier lønnspesialist Rosalia Vazquez-Alvarez i ILO i en videokommentar.

Burde tjene tre prosent mer

I de 26 europeiske landene som er med i rapporten, burde kvinner i snitt tjene 0,9 prosent mer enn menn. I virkeligheten tjener kvinner 18,9 prosent mindre.

Hvis en tok bort det uforklarte lønnsgapet ville situasjonen vært snudd på hodet i nesten halvparten av landene i rapporten og kvinner ville tjent mer enn menn basert på erfaring, utdanning og arbeidstimer. Dette er observert blant annet i Sverige, Litauen, Slovenia, Brasil og Russland.

Svenske kvinner burde tjene 13 prosent mer enn menn. Kvinner i Norge burdre tjene tre prosent mer, ifølge rapporten.


I Sverige, Danmark, Brasil, Russland og Litauen burde kvinner tjene mer en ti prosent mer enn menn. I Norge burde kvinner tjene tre prosent mer, ifølge rapporten.

Mødre tjener mindre

Hvis en ser på lønnsgapet mellom kvinner som er mødre og de som ikke har barn viser rapporten at det å bli mor er en underliggende årsak til lønnsgapet. I for eksempel Mexico tjener mødre rundt 33 prosent mindre enn andre kvinner. I Russland er forskjellen to prosent.

Rosalia Vazquez-Alvarez  forklarer lønnsforskjellene:


- Kvinner har svakere tilknytning til arbeidslivet

LO i Norge har denne forklaringen på lønnsforskjellene i Norge.

- Likelønnskommisjon fant ut hva som er hovedårsakene til at kvinner har lavere lønn enn menn i Norge. En er at kvinner og menn jobber i ulike sektorer i arbeidslivet. Kvinner har også en svakere tilknytning til arbeidslivet. Det er det mange forklaringer på. Blat annet er det veldig mange flere kvinner enn menn som jobber deltid. De tar også ut mer permisjon i forbindelse med barnefødsler enn menn. Dessuten jobber er fler kvinner midlertidig ansatte, sier Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i LO.

Hun mener at pappapermisjon og kvoteordninger er viktig for å få ned lønnsforskjellene.

- Dette er to utfordringer hvor den sittende regjeringen har gått i feil retning.

Også i Norge ser de at mødre tjener mindre enn andre kvinner.

- Det skal ikke foregå en lønnsdiskriminering. De som er i pemisjon skal være med på lønnsoppgjøret. Likevel ser vi at kvinner som får barn har en lavere lønnsutvikling, sier Følsvik.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere