*Nettavisen* Økonomi.

- Kvinner viktigere enn olje

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Lars Sponheim er opprørt over behandlingen av kvinnelige gründere.

08.03.07 16:27

Venstreleder Lars Sponheim har på kvinnedagen skrevet kravbrev til likestillingsminister Karita Bekkemellem.

NA24 - din næringslivsavis

I brevet frisker han opp et forslag Venstre kom med i forbindelse med inneværende års statsbudsjett, og kommer med i alt fem krav til økte rettigheter for gründere og selvstendig næringsdrivende. (Se egen faktaboks!)

- Kvinner diskrimineres som gründere i forhold til menn. De må ha mye mer i gründer-ryggsekken sin og bære en tyngre bør enn menn må. Det vil Venstre eliminere, sier Lars Sponheim til NA24.

- Lever mer og mer av våre kvinner
Sponheim viser til en Econ-rapport som konkluderer med at Norge må avføde 200.000 nye bedrifter i løpet av de neste 20 årene om vi skal kunne bevare velstanden.

- Det betyr at vi må ha en formidabel fødselstakt for nye bedrifter, og heller ikke her klarer vi dette uten kvinner.

- Kvinner er viktigere enn olje, mener Venstre-lederen.

- Vi tror det er olje og gass vi lever av i dette landet. Dette er en erkjennelse av at vi lever mer og mer av våre kvinner.

Dobbelt så mange menn
Sponheim peker i et brevet til likestillingsminister Karita Bekkemellem av 8. mars blant annet på at bare hvert fjerde enkeltpersonsforetak i dag er eid av en kvinne.

«I 2005 var det to ganger så mange menn som kvinner som starter opp enkeltpersonsforetak og tre ganger så mange menn som kvinner som startet opp ansvarlige selskap eller selskap med delt ansvar.»

Urettferdig belastning
Dekningsgraden for selvstendig næringsdrivendes trygderettigheter er i dag 65 prosent ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn, skriver Sponheim.

Han mener dette representerer «en belastning som svekker rekrutteringen til slik virksomhet» at selvstendig næringsdrivende i dag må tegne egne, kostbare forsikringer for å få full godtgjørelse i permisjonstiden.

«På vegne av Venstres stortingsgruppe varsler jeg med dette at vi kommer til å fremme de samme forslagene i forbindelse med RNB 2007 og ber derfor om at arbeidet med den lovtekniske bistand startes omgående slik at Stortinget kan fatte vedtak som kan iverksettes umiddelbart etter at eventuelle vedtak er fattet», avslutter Lars Sponheim i brevet til Karita Bekkemellem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.