*Nettavisen* Økonomi.

- Kvotehandel virker ikke

- Jens redder ikke verden gjennom kvotehandel.

07.06.07 10:15

- Kvotehandel er ingen farbar vei for å kutte utslipp, sier Einar Håndlykken, daglig leder i miljøstiftelsen Zero til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Statsminister Jens Stoltenberg har ambisiøse klimamål. Utslippene skal kuttes, men foreløpig er ikke planen for hvordan utslippene skal kuttes meislet ut.

Stoltenbergs signaler har vært at en stor del av utslippene skal foretas gjennom kvotehandel.

- Bare én løsning
Med andre ord skal kvotehandelen være med å redde verden. Problemet er bare det at det nødvendigvis ikke er tilfellet.

- Nei, på ingen måte. Vi mener at den eneste måten å redde verden på er at de som forurenser slutter å forurense, sier Håndlykken.

- Det finnes bare én løsning, sier han.

På mandag kom en rykende fersk FN-rapport med nye katastrofescenarier. Snø og is smelter raskere enn tidligere antatt. Og årsaken er menneskeskapte klimaendringer, på grunn av forurensning, ifølge forskerne.

Nå mobiliseres opinionen til å være med å redde verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har ikke noe tro på klimakvoter som virkemiddel for å kutte utslippene. Vi tror ikke det vil være et virkemiddel, men en unnskyldning til å fortsette å forurense som før, sier Håndlykken.

- Kan redusere vekst
Kvotehandelen fungerer innen et marked. Men nye kvoter innføres i markedet fra for eksempel Kina, som nettopp har varslet at landet ikke har noen plan for utslippskutt. For eksempel vil Norge bruke én million kroner på å forbedre kullfabrikker i Kina. Det betyr at Norge kan slippe ut for den samme millionen.

Men Kina har planer om økonomisk vekst. Allerede er bilparken doblet på to år. Dersom kineserne skal ha samme bilpark som amerikanerne betyr det noe rundt én milliard biler. I tillegg blomstrer annen produksjon. Det er ingen ting som tyder på at Kina, som allerede er en av verdens største forurensernasjoner skal kutte utslippene.

Feilslått kvotehandel
- Vi er for at Norge bruker penger på fattige land. Men problemet er kvotesystemet. Et problem i kvotehandelen er at utslippsreduksjoner i andre land blir nullet ut, samtidig som vi øker utslippene i Norge. Hvis man er heldig vil man redusere veksten, men utslippene vil fortsette å gå opp, sier Håndlykken.

Strømregningene øker, og kraftselskapene håver inn penger, men utslippene minker ikke. EUs kvotesystem virker ikke slik det er ment, skriver BBC. Det er forbrukerorganisasjonen Energywatch som påpeker at folk får en rå avtale. Etter to og et halvt år har fortsatt ikke kvotehandelssystemet klart å kutte noe i utslippene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.