NA24.no

- Kyvåg er offer for en maktkamp

EXIT: Mr. Bækkelaget Frode Kyvåg i klubbens lokaler. Det slo ned som en bombe at han ikke får fortsette som sjef for Norway Cup.
EXIT: Mr. Bækkelaget Frode Kyvåg i klubbens lokaler. Det slo ned som en bombe at han ikke får fortsette som sjef for Norway Cup. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Styret vil gi Norway Cup-sjefen sparken.

Norway Cup-general Frode Kyvågs karriere i turneringen synger på siste verset. Neste sommer blir hans siste, hvis Bækkelaget Ballklubs hovedstyre og leder Øystein Sundelin får det som de vil.

Frode Kyvåg selv ønsker å fortsette.

COOP har siden 2000-årskiftet sponset Norway Cup og er i dag generalsponsor. Nå tar COOPs sterke mann i alle årene frem til 2013 bladet fra munnen.

- Frode Kyvåg er offer for en tradisjonell maktkamp. Maktkamper om posisjoner skjer i mange organisasjoner, men da må det være en helt åpen prosess. Det er det ikke her, sier Bjørn V. Kløvstad til Nettavisen.

Reagerer kraftig
Sist uke smalt det som en bombe at Mr. Norway Cup slutter etter neste års turnering. Da har Kyvåg ledet fotballturneringen i nesten 40 år.

Turneringen har i dag over 30.000 deltagere fordelt på rundt 1.500 lag. Nå blir det Exit-Kyvåg etter neste års turnering.

Lørdag forklarte Frode Kyvåg i «Det store intervjuet» i Nettavisen at hans tvillingdøtre fikk vite at hans dager som Norway Cup-general var talte da de så stillingsannonsen i Bækkelagshallen en fredags ettermiddag i oktober.

LES HER: - Faren min bandt meg med bikkjebånd i bakgården

Kløvstad inngikk den første COOP-avtalen med Norway Cup for nesten 14 år siden, og kjenner både turneringen og Frode Kyvåg godt.

Det han nå ser mener han at ikke er Norway Cup verdig.

- Man kan for såvidt mene hva man vil om kompetansen til Frode, men det må skje på en åpen arena, sier Kløvstad.

- Resultatene til Frode taler for seg. Det er noe som heter, «Never change a winning team». Det lever de fleste i fotballmiljøene jeg kjenner etter. Det bør Bækkelaget gjøre også, fortsetter han.

Kløvstad mener at det er legitimt å ønske forandring, men da må man heller ikke glemme at Bækkelaget driver en meget vellykket kommersiell virksomhet.

- Skal man bytte, må man ha meget gode grunner for å gjøre det. En real maktkamp hører hjemme i det åpne. Man må ikke drive å skite i eget reir. Nå krangler man ned Norway Cups omdømme, fortsetter han.

- Man må ikke drive å skite i eget reir, sier tildigere Coop-topp, Bjørn V. Kløvstad, med ansvar for sponsingen av Norway Cup i over 10 år.

Når selskaper velger sponsorobjekter ser de på verdien i forhold til sin egen kommersielle virksomhet.

- Men det er helt ufravikelig at man også ser på folkene bak, de som er garantien for at de leverer det man venter, sier Kløvstad.

- Har du en beskjed til Bækkelaget Sportsklubs styreleder?

- Det er aldri for sent å snu.

Kløvstad presiserer at han ikke lenger har en link til Coop, men at han uttaler seg fordi han kjenner Norway Cup, COOP og Frode Kyvåg godt.

- De med minst kunnskap bestemmer
Frode Kyvåg er ikke like snakksalig, men han konstaterer at styret i Bækkelaget Sportsklub ikke ønsker at han fortsetter som Norway Cup-general lenger.

- Jeg må akseptere at de som sitter med minst kunnskap og kompetanse, er de som er beslutningstagere, sier Kyvåg til Nettavisen.

Kyvåg sikter da til Bækkelaget Sporstklubs hovedstyre.

- Klubben og Frode er nå inne i en avsluttende fase i en treårsavtale hvor han og klubben skal sikre god kompetanseoverføring til ny generalsekretær/daglig leder. Det er helt avgjørende for Bækkelagets Sportsklubb og Norway Cup at det skjer på en god måte, sier styreleder Øystein Sundelin til Nettavisen.

- Men hvis han selv ønsker å bli, de ansatte vil ha ham, turneringsledelsen vil ha ham, flere sponsorer ønsker at han fortsetter og helsa hans er god. Hva er problemet om han fortsetter da?

- Det er fordi at vi ønsker å få gjort kompetanseoverføringen nå. Jeg har signalisert til Frode at Norway Cup har bruk for Frode også etter at han fratrer som generalsekretær og det er noe jeg skal komme tilbake til, sier Sundelin.

- I utgangspunktet skal jeg ikke kommentarer en konspirasjonsteori som faller på sin egen urimelighet. Dette er avslutningen av en kontrakt, hvor man nå har satt i gang en ansettelsesprosess av ny generalsekretær i Norway Cup, sier styreleder Øystein Sundelin.


- Men kan ikke den kompetanseoverføringen skje uten at Kyvåg må gå av. Det er jo flere i organisasjonen?

- Det er generalsekretær vi rekrutterer til og det er den kompetansen Frode sitter på og som må videreføres nå til den nye generalsekretæren.

- Alex Ferguson og Nils Arne Eggen hadde begge suksess hos sine respektive klubber. De valgte selv når de skulle slutte. Hadde det ikke vært naturlig at Frode Kyvåg fikk gjøre det samme?

- Jeg vil være veldig forsiktig med å kommentere indre forhold i andre klubber.

- Norway Cup har vært en stor suksess i 40 år og sjefen hele veien har vært Frode Kyvåg. Er det da så unaturlig at han får bestemme selv når han slutter?

- Det gjorde han i og for seg gjennom den avtalen som ble skrevet for to år siden, da man la opp det løpet med å sikre kompetanseoverføringen.

- Han sier nå at han gjerne fortsetter?

- Vi ønsker å bruke Frodes kompetanse gjennom 2015 og håper at han blir en stor bidragsyter til turneringen neste år og også etter at han fratrer som generalsekretær.

Oppsigelsen kom via døtrene
Frode Kyvåg tar Sundelins uttalelser til etterretning.

- Jeg må akseptere at det er han som leder og hovedstyret hans som er øverste myndighet, det er slik idretten fungerer, sier Kyvåg.

2015-versjonen av Norway Cup blir Frode Kyvågs siste. Dette bildet ble tatt under ukens «Det store intervjuet».


- Da hjelper det lite at de som jobber til daglig med turneringen, hele administrasjonen, hele turneringsledelsen, 12 avdelingsledere, mange sponsorer, med andre ord de som har kunnskapen og kompetansen om Norway Cup og stillingsinnholdet til generalsekretæren, har sterke ønsker om at jeg skal fortsette, sier Kyvåg videre.

Kyvåg fikk vite om at stillingsannonsen hans ble lagt ut via sine tvillingdøtre, Rikke og Selma, ifølge ham selv. Styrleder Øystein Sundelin sier imidlertid på sin side, at han informerte Kyvåg via mail før annonsen ble lagt ut.

- Han sier at du ikke informerte ham om annonsen før den ble lagt ut på Finn. Er ikke det litt uverdig?

- I en slik prosess er det alltid ting som kunne blitt gjort annerledes. Stillingsannonsen ble sendt ut til hovedstyret og administrasjonen i Bækkelaget flere dager før den var på trykk.

- Så det han sier til meg er feil?

- Stillingsannonsen ble sendt i en epost fra meg til hovedstyret.

- Så det han sier til meg at han fikk først vite at den var ute via sine døtre, er feil?

- Han ble informert om det i forkant.

- I selve annonsen står det ingenting om årsak til at stillingen utlyses. Hadde det ikke vært riktig å ha inn 1 eller 2 avsnitt om hvorfor stillingen utlyses?

- Det er helt sikkert ting i denne prosessen som kunne blitt gjort bedre, og dette er muligens en av dem.

- Det er mange som har støttet Kyvåg i denne prosessen. Davy Watne, Nils Arne Eggen og til og med Åge Alexandersen. Kan du forstå at det er mange som mener at denne prosessen har vært uverdig overfor Kyvåg?

- Jeg synes prosessen har blitt informert godt nok om og at den er forankret godt i organisasjonen. Alle som ønsker å vite mer om prosessen står fritt til å ringe meg, så skal jeg redegjøre mer om prosessen.

- Er Kyvåg offer for en maktkamp?

- I utgangspunktet skal jeg ikke kommentarer en konspirasjonsteori som faller på sin egen urimelighet. Dette er avslutningen av en kontrakt, hvor man nå har satt i gang en ansettelsesprosess av ny generalsekretær i Norway Cup, sier Øystein Sundelin.

Kilder Nettavisen har snakket med hevder at mye av konflikten er personlig. Blant annet skal nær familie av Sundelin ønsket Kyvågs jobb.

- Det har jeg aldri hørt snakk om, og jeg har aldri hørt at det er aktuelt. Det er heller ikke aktuelt nå. I perioden jeg har vært styreleder, har jeg hatt et godt samarbeid med Frode, sier Sundelin.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere