- La alle få se landskampen

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Knut Arild Hareide reagerer på at bare betal-TV-kanalen Canal Plus skal sende Danmarks kamp mot Norge.

05.09.11 22:37

Tirsdagens kamp mellom Norge og Danmark går på betal-TV-kanalen Canal Plus. Det betyr at store deler av den norske befolkningen ikke vil ha tilgang til kampen.

Dette reagerer Krfs partileder på.

- Nasjonale sportsbegivenheter må være allment tilgjengelig for alle, sier partileder Knut Arild Hareide i en kommentar til at Norges EM-kvalifiseringskamp mot Danmark kun vises på lukket betalingskanal.

- Har 300.000 abonnenter
Det har tidligere vært en viss diskusjon rundt hvor mange som har Canal Plus-tilgang i Norge.

Da hevdet sportssjef Kenneth Fredheim i Canal Plus at kanalen hadde rett under 300.000 abonnenter i Norge. En av abonnentene er altså Hareide.

- Kan se den hos meg
Knut Arild Hareide inviterer partifeller til fotballkveld når den mest betydningsfulle landskampen på mange år vises på betal-TV.

- Det er ikke mange KrF-ere som tilgang til å se kampen, så da stiller partilederen opp, sier han i en melding.

Les også: - Det er Norges største styrke

- Nasjonale begivenheter av denne typen tilhører hele nasjonen. Det er noe riv ruskende galt når en av de viktigste og mest attraktive fotballkampene på flere år sendes på en lukket betalingskanal. Vi har allmennkringkasting i Norge. Da må vi sørge for at nasjonale sportsbegivenheter går på en gratis TV-kanal som alle har tilgang til, sier Hareide i meldingen.

KrF har lenge vært opptatt av at viktige nasjonale begivenheter vises på allmennkringkastingskanaler. Regjeringen har nå en sak om dette på høring.

- Hvorfor tar det så lang tid? Vi må få fortgang i arbeidet med å fastsette en liste over begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning. Med en slik liste på plass kan vi sikre at store kultur- og idrettsbegivenheter blir tilgjengelig for alle, avslutter Knut Arild Hareide som ser frem til å se Norge slå Danmark i Parken.

Imot egen liste
Kulturdepartementet har foreslått at fjernsynskanaler som sendes vederlagsfritt, skal kunne kreve å få kjøpe rettigheter til utvalgte viktige sportsbegivenheter fra andre kanaler. I en høringsuttalelse fraråder Konkurransetilsynet en slik ordning fordi den vil svekke konkurransen mellom tv-kanalene.

- Interessen for å by på disse rettighetene vil kunne bli mindre med en slik ordning, ettersom rettighetene ikke lenger vil være eksklusive. Dette kan tenkes å ha flere uheldige konsekvenser, sier seksjonsleder Henrik Lande i Konkurransetilsynet i en melding.

For det første blir det lettere for de vederlagsfrie kanalene å opprettholde sine markedsandeler, ettersom de blir beskyttet mot konkurranse fra betal-TV. Dette kan blant annet gå ut over kvaliteten på TV-produktet. For de reklamefinansierte kanalene vil svekket konkurranse gi høyere fortjeneste, ettersom reklameinntektene er knyttet til antall seere. Dessuten vil det gå utover muligheten til inntjening for idretten, mener Konkurransetilsynet.

KrF-redaktør: Premier frivilligheten!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.