NA24.no

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

- La dem gå konk

Sist oppdatert:
Investor Øystein Stray Spetalen har ingen tro på den irske hjelpepakken.

Selv om EUs finansministere er enige om å gå inn med en milliardpakke for å redde Irland, er det flere som mener at redningsaksjonen er feil. En av dem er investor Øystein Stray Spetalen.

- La de gå konk og få dem til å sette opp skattene. Hvorfor tillater EU at de skal operere med lave skatter som er klart konkurransevridene, spør Spetalen retorisk overfor NA24.

Ikke alene
Spetalen er ikke alene om sitt syn, og han får støtte fra flere hold.

- På kort sikt vil denne hjelpepakken stabilisere situasjonen, men Hellas er et veldig aktuellt eksempel på at usikkerheten vil returnere, sier Jacques Cailloux, sjef økonom i Royal Bank of Scotland. Og han får støtte av Sylvain Broyer, sjeføkonom i Natixis i Frankfurt.

Ingen av økonomene har noen større tiltro til hjelpepakken. Irlands statsgjeld er på 98,5 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP), men EUs krav er at statsgjelden ikke skal overstige 60 prosent (BNP).

- Denne hjelpepakken er kortsiktig og stopper ingenting. Krisen er langt fra over, sier Broyer til Business.dk.

Les også: Børsopptur etter Irland-hjelp

Ny spekulasjoner
Etter at Irland nå har bedt om økonomisk støtte fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), begynner spekulasjonene rundt effekten av hjelpepakken. Ingen offisielle kilder har til nå kommet på banen med et eksakt beløp, men ryktene skal ha det til at støtten vil beløpe seg til et sted mellom 80 og 90 milliarder euro.

Fordelingen av disse milliardene er fortsatt uklar, men at en større prosentandel vil bli sprøytet direkte inn i landets banker er det liten tvil om.

Ikke noe valg
EU-kommissær Olli Rehn mener hjelpepakken ikke er til å komme utenom.

- Dette er et nødvendig tiltak, hvis ikke situasjonen skal spre seg og destabilisere hele euroområdet, mener han.

Nicholas Stamenkovic, finansstrateg i RIA Capital Markets mener også at Irland hadde ikke noe valg. Han sier videre at markedene venter på detaljer rundt betingelsene på lånet, men stemningen er helt klart lettere nå.

Underskuddet på irske statsbudsjettet skal ned under tre prosent av landets BNP innen 2014. Dette innebærer at den irske regjeringen skal kutte 15 milliarder euro i offentlige utgifter de neste fire årene. Detaljene rundt denne planen skal offentliggjøres neste uke.

Den ekstraordinært lave selskapskatten kan muligens stå for fall i en slik prosess. Flere analytikere tar til ordet for et generelt forhøyet skatterykk i sine prognoser.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere