NA24.no

- La Hellas gå konkurs

(Afp)
Sist oppdatert:
Tysk banksjef gir klare signaler før toppmøtet.

Søndag møtes EU-toppene til et nytt krisemøte om den finansielle krisesituasjonen i Europa. De fleste ekspertene venter at møtet blir en skuffelse. Årsaken er at det stor uenighet mellom tyskerne og franskmennene om den greske redningspakken EFSF.

Derfor kan det gå mot et nytt møte neste onsdag mellom Merkel og Sarkozy.

- Det blir ikke noen avtale, det kommer tidligst til å skje på onsdag, sier en tysk embedsmann til Financial Times fredag.

Søndag har vært omtalt som deadline for en avtale om utvidelsen av eurosonens redningsfond. Fondet har så langt vært på 440 millioner euro, men er ventet å bli utvidet. Hvor mye er usikkert, men det har vært spekulert i alt fra 940 millioner til 2.000 millioner euro.

- La de gå konkurs
Fredag luftet også toppsjefen i tyske Commerzbank, Martin Blessing, in mening om den greske tragedien. Politikerne har oppfordret bankene til å frivillig ettergi store delen av sine lånevilkår til Hellas, for å delta i en dugnad for å redde den europeiske økonomien.

Til den tyske avisen Bild sier Blessing at han ikke synes det er noe poeng at europeiske banker skal nedskrive sine utestående i mot Hellas, uten av det samtidig betyr at landet erklærer betalingsstans.

- Hellas har bruk for en nedskrivning av gjelden. Det er ikke nok å kun foretta avskrivninger i bankenes balanser. Det er ikke nok for Hellas, sier han til Bild.

Og han fortsetter:

- Det vil ikke hjelpe Hellas og berolige markedene hvis det ikke kommer en reel omstrukturrering av den greske offentlige gjelden og en gjenoppbyggingsplan. Den avtalen som ligger på bordet nå mellom politikerne og den private sektor, vil ikke løse problemet, sier Blessing.

Betalingsstans i november
Blessinge mener at troikaen Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU-kommisjonen bør unnlate å betale neste pengesum til Hellas. Det vil i realiteten bety at Hellas vil måtte innføre betalingsstans allerede i begynnelsen av november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere